Petrinja slavi svoj dan! / Prošle su gotovo 2 godine od potresa u Petrinji. Provjerili smo koliko je kuća obnovljeno do sada

Zaštitnik sveti Lovro, kao i svake godine obilježen je procesijom. Petrinjci se nadaju da će do iduće proslave koračati obnovljenim gradom

10.8.2022.
21:00
VOYO logo

Od sad Petrinja ima Most volontera! Zato su i ploču s imenom otkrili upravo oni - volonteri.

"Čast i zadovoljstvo. Iznenadio sam se kad su me nazvali bi li ja htio otkriti tu zastavu. Ja sam svakako planirao doći. Nije to mala stvar", kaže Josip Lukačević, volonter i pripadnik HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo svi došli ovdje odmah nakon potresa, jedva smo ušli jer je autocesta bila zakrčena autima. Ovo je zahvala svima koji su tada došli pomoći. Svim volonterima", kazala je Mirta Livingston,volonterka i članica Udruge Chef kuha doma.

Inicijativa je to Petrinjskog proljeća. Kažu tada se u Petrinju slila rijeka ljudi, a sada je most nad rijekom Petrinjčicom zahvala svima.

"Kad vi vidite nepoznate ljude, a vi s njima kao da živite svaki dan. To je nešto predivno", smatra Ivana Kovačević Škrinjarić, ravnateljica Crvenog križa Petrinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
skupe pr usluge /

Na što ide novac u razorenom gradu? Petrinja na 'peglanje imidža' potrošila 360 tisuća kuna

Image
skupe pr usluge /

Na što ide novac u razorenom gradu? Petrinja na 'peglanje imidža' potrošila 360 tisuća kuna

U centru na prvi pogled sve vrvi od života.

"Sveti Lovro se uvijek jednako obilježava. I u ratu i u miru i u nevremenu. Sve je ostalo isto", rekao je Josip Lovreković iz Mošćenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavno pitanje i danas je: što je s obnovom.

"Petrinja nije grad duhova. Petrinja i dalje živi. Izgradnja višestambenih zgrada je u tijeku. Radovi su u punom jeku. Vjerujem da će se kroz godinu dana ipak završiti i da ćemo smjestiti naše ljude u čvrste objekte", izjavila je gradonačelnica Magdalena Komres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je u Petrinji predano gotovo 3 i pol tisuće zahtjeva za obnovu. Uklonjeno je 265 objekata i započeli su radovi na izgradnji 8 višestambenih zgrada. Gotovo 400 Petrinjaca sami su krenuli obnavljati. Među njima i ova obitelj. Useljenje planiraju do kraja mjeseca.

"Obnova je išla, ma zapravo i dalje ide presporo. Naše dijete kreće u prvi razred ove školske godine u devetom mjesecu, pa smo morali pronaći način da se vratimo u Petrinju. I da ostanemo ovdje", ispričala je Marina Boltužić Đeverija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stan im je stradao u potresu. Sada su podstanari u Zagrebu, putuju na posao u Sisak.

Zaštitnik sveti Lovro, kao i svake godine obilježen je procesijom. Petrinjci se nadaju da će do iduće proslave koračati obnovljenim gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživo iz Petrinje javila se reporterka Leona Šiljeg i razgovarala s vlasnikom kuće koja je srušena:

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo