Roditelji bijesni / Prosvjed ispred gradskog Ureda za obrazovanje: Učenici škola stradalih u potresu sele u drugi dio grada

Učenici od 5. do 8. razreda sele se u potpuno drugi dio grada, iz Centra u Novi Zagreb

2.6.2020.
21:10
VOYO logo

Prosvjedovalo se ispred  gradskog Ureda za obrazovanje u Zagrebu. Pobunili su se roditelji djece koji pohađaju Osnovnu školu Petra Zrinskog koja je neuporabljiva nakon potresa pa se učenici najesen sele u školu u drugi dio grada.

Roditelji ne pristaju na tu odluku jer smatraju da nije u interesu njihove djece. Drugog su pak mišljenja u Gradu: oni ne vide bolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 666 učenika zagrebačke Osnovne škole "Petar Zrinski" od jeseni će biti preseljeni u četiri različite škole.

Niži razredi bit će razmješteni u tri obližnje škole, a učenici od 5. do 8. razreda sele se u potpuno drugi dio grada, iz Centra u Novi Zagreb. Roditelji poručuju da su odlukom narušena prava  djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONSTRUKTIVNA KRITIKA /

Jokić: 'Pravimo se kao da svi nastavnici i učenici imaju računala, tablet i brzi internet'

Image
KONSTRUKTIVNA KRITIKA /

Jokić: 'Pravimo se kao da svi nastavnici i učenici imaju računala, tablet i brzi internet'

"Djeca će svaki dan previše vremena trošiti na putovanje, znamo nekad je to 20 minuta, a nekad 45 u jednome smjeru. Ja dijete nisam prijavila za dodatne aktivnosti jer bi u školi onda trebalo biti do dva ili do osam navečer", rekla je Silvija Nego Rogić, majka učenice OŠ Petra Zrinskog, Zagreb.

"Roditeljske suglasnosti se traže za mnogo benignije stvari, kao što su kazalište, kino, a sada za ovakve bitne, odluka koja utječe na naše živote se donosi potiho, ispod žita", izjavio je Damir Krešić, otac učenice OŠ Petra Zrinskog, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sat i pol vožnje svaki dan i to je grozno i neko bolje rješenje se moralo naći, pogotovo jer sam uvjeren i znam da su se mogle dogovoriti neke škole gdje su mogli ići pješice", poručio je Petar Brkić, otac učenika OŠ Petra Zrinskog, Zagreb.

Istodobno, protiv ovog preseljenja bune se i roditelji učenika OŠ Ive Andrića koja bi trebala primiti učenike škole oštećene u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeni rok za obnovu škole je jesen 2021.godine, roditelji ne vjeruju da će sve biti tako brzo gotovo. Zbog svega su se uoči sastanka s predstavnicima Grada okupili pred gradskim Uredom za obrazovanje.

"Daljnji koraci su roditeljski sastanci i ponovno bi se trebali prezentirati stavovi iako mislim da je jasno da Sopot ne dolazi u obzir. Očekujem da će uzeti u obzir i drugu stranu i da će se naći najbolje rješenje za djecu", izjavila je Tea Švaljek Krešić, majka učenice OŠ Petra Zrinskog, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada poručuju: tražila se najbliža škola koja može primiti sve učenike viših razreda, a prijevoz učenika do škole bit će organiziran.

"I sami roditelji imaju različite stavove i pokušat ćemo ih anketirati i naći najbolje rješenje", rekao je pročelnik Ureda Grada Zagreba za obrazovanje Ivica Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je bilo zadržati mogućnost produženog boravka za najmlađe učenike. Ravnateljica škole kaže da je za više razrede potrebno 13 učionica i najbolje je da su svi zajedno u jednoj školi. U suprotnom trebali bi ih razdvojiti u dvije, što opet nosi određene probleme.

"Ne postoji opcija jedne smjene. Dogodit će se da će oni koji imaju više djece u višim razredima biti u različitim smjenama jer učitelje ne možemo duplicirati. Hoće li imati sadašnjeg razrednika, veliko je pitanje. Tu je i prehrana, s tri kuharice na pet škola, ali ja razumijem reakcije roditelja i bit će onako kako oni žele", poručila je Mirjana Jermol, ravnateljica OŠ Petra Zrinskog, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A roditelji žele znati i jesu li proteklih šest godina njihova djeca išla u školu koja nije sigurna. Još 2014. sklopljen je ugovor o javnoj nabavi za izradu projekta sanacije stabilnosti Osnovne škole Petra Zrinskog, ali iz Grada kažu da se po njemu nisu izvodili radovi.

Na pitanje novinara znači li to da se šest godina znalo da škola treba statičku obnovu, a da su djeca ipak išla tamo u školu, Lovrić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne. Mi smo imali sanaciju zgrade, zamijenjeno je krovište, onda je uslijedila promjena fasade i prozora, ali ovakva statička sanacije kakvu ćemo imati nakon potresa nije bila planirana niti se smatrala nužnom", rekao je Lovrić.

Dvjestotinjak roditelja potpisalo je peticiju protiv preseljenja djece u školu u drugom dijelu grada, a svoj prigovor uputili su i Ministarstvu obrazovanja koje poručuje da ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti, ali pozivaju na dijalog kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo