MIJEŠAJU SE POJMOVI / Provjerili smo hoće li Hrvatska stopama Britanaca. Ukidamo li s hrane oznaku 'najbolje upotrijebiti do'?

U Hrvatskoj se najviše bacaju meso, riba i jaja, pa tako se stvori 286 tisuća tona otpada hrane, a jedna osoba proizvede 71 kg.

9.8.2022.
22:00
VOYO logo

Od pakiranja zelene salate, krastavaca i paprike do riže, tjestenine i ulja sve više trgovačkih lanaca u Velikoj Britaniji uklanja rokove trajanja sa svojih proizvoda. I to one "najbolje upotrijebiti do" sve kako bi se riješio globalni problem prekomjernog bacanja hrana. Provjerili smo hoće li i Hrvatska uvesti takvu praksu.

Na stotinama proizvoda više ne piše preporučeni rok trajanja u britanskoj trgovini. U šoppingu je bila Hrvatica s londonskom adresom, Josipa Kukor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sama sam radila u jednom od tih marketa i znam koliko se baca voća i povrća iako super izgleda, baš zbog tih datuma tako da se ili baca ili daje u donacije što je u odnosu na bacanje jako mali omjer", govori.

Više od polovice potrošača, prema istraživanjima, rok "najbolje upotrijebiti do" miješaju s "upotrijebiti do" i tretiraju ga jednako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan kaže: "I to je jedan od razloga zašto se toliko hrane baca. Smatra se da je otprilike 10 posto hrane koja se ukupno baca je upravo zbog tog nerazumijevanja".

Image
bizarna krađa /

Teška su vremena, hrana sve skuplja: Nepoznati počinitelj s oranice ukrao gotovo tonu luka!

Image
bizarna krađa /

Teška su vremena, hrana sve skuplja: Nepoznati počinitelj s oranice ukrao gotovo tonu luka!

Prema britanskom programu za otpadne resurse, uklanjanjem preporučenih datuma moglo bi se spasiti 7 milijuna košara hrane u Velikoj Britaniji gdje se najviše baca krumpir potom kruh. U Hrvatskoj se najviše bacaju meso, riba i jaja, pa tako se stvori 286 tisuća tona otpada hrane, a jedna osoba proizvede 71 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je do 2030. otpad od hrane smanjiti za 50 posto, a upravo čak i više od polovice bačeno je iz kućanstva.

Europska komisija će do kraja godine predložiti izmjenu pravila Europske Unije o označavanju roka trajanja, što bi obvezivalo i Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno da se razmišlja upravo o ukidanju najbolje upotrijebiti do i produživanju rokova za mliječne proizvode jer se prema nekima smatra da taj rok se označava prekratko", ističe Borzan.

U svjetlu krize koja dolazi, baca se hrana, a cijene hrane samo skaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz hrvatskog Centra za prevenciju otpada od hrane poručuju da upravo treba poraditi na edukaciji građana. Kažu i da se najviše hrane baci zbog krivih procjena - prevelike kupovine. Ekonomski, ekološki i moralni je to problem jer dok jedni bacaju - drugi gladuju.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo