Nizozemsku trese afera Nokiagate / Provjerili smo kako bi hrvatski političari reagirali da njihova službena komunikacija postane javna

Image
Foto: RTL

Ovo nije prvi put da nizozemski premijer ima problem s brisanjem poruke

19.5.2022.
22:00
RTL
VOYO logo

Nizozemsku trese Nokiagate, tako je prozvana afera u kojoj se našao njihov premijer jer je brisao poruke sa službenog mobitela. A po njihovu zakonu dužan ih je sve proslijediti.

Nisam obožavatelj pametnih telefona, tvrdi nizozemski premijer Mark Rutte. Vjeran je svojoj staroj Nokiji, a našao se u problemu jer je brisao SMS poruke sa svog retro, službenog mobitela. I to svaki dan godinama. Po nizozemskom zakonu, dopisivanje s članovima vlade trebao je čuvati kako bi se osigurala javna odgovornost. Rutte bi doduše, službenicima proslijedio pojedine SMS-ove, ali samo one koje je on smatrao važnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stariji je to model mobitela, na kojem nema dovoljno memorije. Neobično je da se jedan premijer koristi ovakvim telefonom.

"To je mobitel star 15-tak, 20 godina i treba se dosta potruditi za uopće imati funkcionalan mobitel tako star", kaže Đuro Lubura, stručnjak za elektroničke komunikacije, digitalizaciju i nove tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
županijski sud /

Afera SMS: Varga tvrdi da je od Karamarka dobio laptop i na njemu našao podatke vezane uz Todorića

Image
županijski sud /

Afera SMS: Varga tvrdi da je od Karamarka dobio laptop i na njemu našao podatke vezane uz Todorića

"Meni je zanimljivo da dužnosnik takvog ranga koristi taj telefon. Dosad smo viđali da te telefone koriste samo kriminalci koji se žele zaštititi od kaznenog progona", dodaje.

Ne znamo kakvim se mobilnim telefonima služe naši političari, ni u kolikoj mjeri brišu poruke na istima, ali nizozemski i hrvatski zakoni nisu isti. U Hrvatskoj oni nisu dužni ikome pokazivati službene razgovore. Ali, tvrde, nemaju što ni skrivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam razloga brisati poruke jer u njima nema nikakvog sadržaja koji ne bi bio u skladu sa zakonom, tako da ne razmišljam, imam isti broj mobitela zadnjih 15 godina, ne namjeravam ga mijenjati", kaže Marijan Pavliček.

Nikola Grmoja tvrdi: "Ja se time ne zamaram, sve što mislim govorim i javno, nemam što skrivati, otvorenih karata igram ovu igru, u korist hrvatskog naroda, kome se sviđa dobro, kome se ne sviđa, njegov problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad koristite nekakav stari mobitel onda vam je uvijek nešto da se negdje nešto ne vidi nešto skriva. Vi kad ste javna osoba, možete nešto skriti minutu dvije, ali uvijek vam nešto ispliva", smatra Anka Mrak Taritaš.

Rutte tvrdi, ništa važno nisam izbrisao niti prešutio. Zanimljivo, ovo nije prvi put da nizozemski premijer ima problem s brisanjem poruke. Prije četiri godine optužen je da je izbrisao razgovor u kojem je tražio ukidanje poreza na dividende. Nizozemski zastupnici pozvali su na hitnu parlamentarnu raspravu, a premijer je, umjesto stare Nokie - dobio novi pametni telefon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo