život iza rešetki / Provjerili smo kako kriminalci krate dane u Lepoglavi: Najviše čitaju 'Hrvatske monstrume' i 'Zakone RH'

Njih 90 posto radno sposobnih žele raditi i rade. Kopaju, sade, obrađuju vrt i vinograde, rezbare, bruse i vare

18.9.2019.
8:31
VOYO logo

Lepoglava - grad s osam tisuća stanovnika i 450 zatvorenika. Visoki zidovi, bodljikava žica i brojni stražari čuvaju najzloglasnije hrvatske ubojice.

Najstrože čuvani dio leopoglavske kaznionice dom je za oko 380 zatvorenika. Njih 110 služi kaznu dulju od 20 godina. Ovdje kaznu služe: višestruki ubojica Srđan Mlađan, ubojica Ivane Hodak, Kapetan Dragan, David Komšić, ubojica turistkinje Selene Gomez s Marjana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih 90 posto radno sposobnih žele raditi i rade. Kopaju, sade, obrađuju vrt i vinograde, rezbare, bruse i vare pod budnim okom svojih mentora i čuvara.

40 zatvorenika radi u radionici metala. Izrađuju police koje bi se uskoro mogle 
naći i u uredima ministara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od toga 70 posto što radimo za ministrastvo su arhivske police, radimo za sudove u Dubrovniku, Zagrebu. Zadnje smo radili kada je bilo preseljenje gruntovnice NSK", kaže Robert Rešetar, djelatnik kaznionice u Lepoglavi.

Robert i kolege ih educiraju jer je većina aparat za varenje u ruke uzela prvi put. Neki su u ruke prvi put uzeli i knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi njih i školujemo u suradnji s vanjskim učilištima. Oko 80 do 100 zatvorenika se školuje na godinu", kaže Dražen Posavec, upravitelj kaznionice u Lepoglavi.

Dok su ovdje, radno vrijeme im je od 7 do 15 sati.  Većina zatvorenika radi s drvetom. Mjesečno proizvedu oko tisuću stolaca koji putuju u sve krajeve svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je važno spomenuti, eventualni profit koji se stvori troši se namjenski za poboljšanje njihovih uvjeta života i rada", objašnjava Dražen Posavec, upravitelj kaznionice u Lepoglavi.

Fotelje, stolovi i slike koje su napravili prodaju se i u zatvorskoj trgovini u koju može doći svatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki zatvorske dane provode među knjigama. Zatvorenici rade i u knjižnici. Jedni rade, drugi čitaju, a najtraženiji naslovi su 'Hrvatski monstrumi' Dušana Miljuša i 'Zakoni RH'. Top knjige nam je otkrio dvostruki ubojica, danas zatvorski knjižničar.

Oni kojima su knjige mrske mogu se baviti poljoprivredom i stočarstvom. Lani su ovdje proizveli 70 tona sezonskog povrća i oko 80 tona svinjetine koja se čak služi i u nekim restoranima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vanjska populacija o njima misli loše stvari. S obzirom da su tu gdje jesu, oni moraju nastaviti sa svojim životom", kaže Siniša Matuza, djelatnik kaznionice u Lepoglavi.

Mnogi hvale i vrhunsko vino iz kaznionice. Osuđenici obrađuju 5 i pol hektara vinograda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije im to tlaka ni napor. Vjerojatno im je draže da budu tu pa pokazuju i motiviranost", kaže  Stjepan Biškup, agronom u kaznionici u Lepoglavi.

Zatvorenici na godinu proizvedu više od 30 tisuća litara kvalitetnog vina koje mogu kušati tek kad izađu iz kaznionice. Crni fratar, Pavlinsko bijelo, Graševina... Vina s dobrom pričom i okusom mogu se kupiti po cijeni od 35 kuna pa do 200. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi dolaze pitati gdje mogu kupiti vino koje su proizveli zatvorenici, znatiželja ih privuče, a kvaliteta ih vrati", kaže Stjepan Biškup, agronom u kaznionici u Lepoglavi.

Da, neobično je piti vino koje su proizveli zatvorenici. Neobično je da police koje oni izrađuju odlaze na sudove i u ministarstva. Ali sve je to dio resocijalizacije,  koja će im, ako i kada izađu iz zatvora, itekako pomoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo