SLOŽENOST TESTA / Provjerili smo koliko su plaćeni profesori na probnim maturama. Za povijest dobiju najmanje, najviše za srpski jezik

Iz Nacionalnog centra objašnjavaju, ovakvi kriteriji za određivanje naknade za ocjenjivače postoje od kad je i mature

5.4.2022.
21:20
VOYO logo

U školama maturanti do kraja idućeg tjedna pišu probnu maturu, a prava slijedi već za mjesec i pol. Pune ruke posla imaju učenici, ali i njihovi nastavnici koji ispravljaju ispite. Provjerili smo kolike su njihove naknade i zašto se razlikuju od predmeta do predmeta.

Tako smo saznali da dobiju 33 kune za ocjenjivanje hrvatskog jezika, 22 za osnovnu razinu engleskog i 27 za višu iz matematike. Na probnoj baš kao i na pravoj maturi nastavnici ocjenjivači dobivaju naknadu različitu od ispita do ispita. Sve ovisi o složenosti testa.

"U nekim predmetima imamo zadatke gdje samo treba zaokružiti konačan odgovor, a u nekima postoje zadaci otvorenog tipa. Takve zadatke treba svaki pročitati i na temelju toga ih vrednovati, nema automatizma", kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

Ravnatelji škola za RTL o nastavi i mjerama: 'Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine'

Image
RTL DOSJE /

Ravnatelji škola za RTL o nastavi i mjerama: 'Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine'


Maturanti prvi put pišu probnu maturu, za razliku od prave, iste ispite ne pišu svi u isto vrijeme, a na probnoj ih ispravljaju njihovi nastavnici u školama. Iako za to prvo nisu trebali biti plaćeni, sindikati su se izborili.

"Bili smo uključeni na način da se dežurstva plate što se nije namjeravalo i da se koordinatorima da naknada što se također nije namjeravalo. To je ispunjeno i nije nas nitko pitao o visini naknade za ocjenjivače, te razlike su odavno već uspostavljene, a zašto se na njima, i sada kada je riječ o sasvim drugom poslu, inzistira - nama nije jasno", tvrdi Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Naknada je različita za osnovnu i višu razinu, kao i od predmeta do predmeta, bez obzira na to što se nalaze u istoj skupini glavnih predmeta, izbornih ili u skupini stranih jezika ili jezika nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniži bruto iznos po ispitu dobivaju ocjenjivači povijesti - 10 kuna. Za ispit iz Fizike nastavnici dobivaju 24 kune, a najvišu naknadu, 43 kune, dobivaju za ocjenjivanje ispita iz Srpskog materinskog jezika.

Posebno je zanimljiva različita naknada za ispite iz jezika.

"Ispiti iz hrvatskog jezika i drugih jezika nacionalnih manjina, osim ispita iz srpskog jezika imaju esej, ali ne i zadatke otvorenog tipa. Ispit iz Srpskog materinskog jezika ima i pitanja otvorenog tipa i zato je cijena različita", tvrdi Filipović.

Ministar poručuje - sukoba nema. "Tu ministarstvo nije ništa arbitriralo. To je stvar dogovora od samog početka na takav način i jedino to mogu reći", govori Radovan Fuchs.

Iz Nacionalnog centra objašnjavaju, ovakvi kriteriji za određivanje naknade za ocjenjivače postoje od kad je i mature, od 2010. godine, a bez obzira na to je li riječ o probnoj ili pravoj maturi, tvrde nastavnici imaju jednak posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike