trgovački centri danima puni / Provjerili smo na što će sve Hrvati ovog prosinca potrošiti čak 11,5 milijardi kuna

Trgovački centri puni su kupaca, a potrošnja raste već 15 mjeseci za redom.Hoće li ovaj prosinac oboriti potrošački rekord još od prije krize iz 2008. godine?

6.12.2015.
19:06
VOYO logo

Koji bi roditelj odolio želji svoje djece da dobiju baš onu igračku koju žele? Naime, Hrvati će za usrećivanje svoje djece igračkama u prosincu potrošiti 40 milijuna kuna.

Trgovački centri već danima su puni. Jer u prosincu u Hrvatskoj će se, prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, potrošiti čak 11,5 milijardi kuna. Uz igračke, najviše na hranu, piće, obuću i odjeću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci zadovoljno trljaju ruke i kažu da uobičajeno kod nas dobro ide i eleletronika.

"Ljudi obožavaju kupovati televizore i sve što je vezano uz zabavu. Potrošnja se u Hrvatskoj stabilizirala", izjavio je predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje provedeno u 14 bogatijih europskih zemalja poput Njemačke, Belgije, Francuske i Velike Britanije pokazuje da će njihovi građani za blagdane u prosjeku potrošiti 513 eura. Najviše na poklone - 276 eura, na hranu 172 te na druženja oko 65 eura. 

Za razliku od Hrvatske, u bogatijim članicama Europske unije radije se poklanjaju skromniji darovi - čokolada, poklon bonovi i knjige. Iako bi većina ispod bora najviše željela novac u gotovini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većoj potrošnji u Hrvatskoj najviše je pridonijelo povećanje plaća zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak pa razloga za trošenje ima još više.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo