BUDUĆNOST JE PRED NJIMA / Provjerili smo znaju li maturanti što ih čeka kad završe školu! Iznenadit ćete se rezultatima

'Oni nespremni su zapravo lak plijen onima koji su itekako spremni'

30.4.2019.
15:35
VOYO logo

Neko novo vrijeme je pred desecima tisuća maturanata koji će se za manje od mjesec dana naći na velikoj prekretnici. Završit će im srednjoškolsko obrazovanje. Dio njih će na fakultete, a dio u potragu za poslom. 

No koliko uopće maturanti znaju o tom tržištu rada na koje stižu? Što je primjerice ugovor na određeno te kolika je minimalna plaća u državi? Na test ih je stavio RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školske će klupe sjesti još samo petnaestak puta. Kamo će poslije - već imaju plan. Ali, pitanje je znaju li kako stvari funkcioniraju kada željeneplanove jednom i ostvare.

"Nemam osjećaj da je to sad baš tak teško", rekla je maturantica MartaProtrka, a David Ivušić odgovorio je zna li kakve vrste ugovora o radu postoje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na određeno znači da dobijemo ugovor, naprimjer, radit ćeš ovdje dvije godine i onda nakon što ti istekne ugovor, ili ćeš dobit otkaz ili će ti opet postaviti ugovor.'

Ipak, da nemaju svi dovoljno znanja pretpostavljaju iz sindikata Preporod koji su u 54 škole poslali upitnik o radnim odnosima, na temelju kojeg će sastaviti brošuru za učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni nespremni su zapravo lak plijen onima koji su itekako spremni. A tko je spreman? Spremni su poslodavci", govori predsjednik školskog sindikata Preporod ŽeljkoStipić.

Inače, o svemu ovome se inače uči iz Politike i gospodarstva, a gimnazijalci su iz teorije dobro prošli. Pravi test iz prakse očekuje prvo strukovnjake...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo