MUSIĆ MILANOVIĆ ZA DIREKT / Prva dama o #MeToo pokretu: 'Mislim da smo krenuli jako velikim koracima'

Kada se stvori jedna kritična masa osoba koje će prokazati svog zlostavljača, njima više neće biti ugodno, kaže Musić Milanović

4.2.2021.
22:33
VOYO logo

Doktorica Sanja Musić Milanović, danas je na Bug Future Showu ponovila ono s čime nas je svojedobno šokirala u Direktu. Da su muškarci u Hrvatskoj najdeblji u Europi. 

Petar Panjkota razgovarao je s prvom damom koja je za Direkt komentirala sve veći broj prijava za seksualno zlostavljanje po prvi puta otkad je #MeToo pokret zaživio na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ste na Bug Future Showu održali predavanje na temu povezanosti tehnologije s debljinom. Možete li istaknuti glavne naglaske predavanja?

Glavni razlog zašto sam došla na ovaj show je ponuditi ljudima iz tehnološke industrije jedno novo i inovativno rješenje na kojem možemo zajedno raditi kao prevenciju debljine treće generacije. Svakih 10 posto ulaganja u tehnologiju dovodi, što direktno zbog sjedalačkog načina života, što indirektno jer paralelno konzumiramo  grickalice, nezdravu hranu, energetski jako bogatu hranu, a nutritivno nikakvu hranu, dovodi do porasta rasta debljine od 1,4 posto. Predložila sam im da udružimo snage i da krenemo u smjeru procjene učinkovitosti ili utjecaja na debljinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema oko koje ste angažirani proteklih dana je cijepljenje. Bili ste na Baniji i provodili cijepljenje. Na Twitteru je danas bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stavila vašu fotografiju i status u kojem vas podržava. Kako to doživljavate?

Zahvaljujem. Jako mi je drago. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vam se čini u ovoj situaciji u koju smo došli, a nismo došli svojom krivnjom, ali nedostaje cjepiva. Bi li se i mi trebali okrenuti istočnim cjepivima - ruskom i kineskom?

Da, mislim da bi se trebali. Nisam direktno uključena, ne samo u pregovore, nego čak i na razini Hrvatske u donošenje odluka, pa ovo smatrajte samo mojim osobnim mišljenjem. Ne vidim nikakav problem da se otvorimo Sputniku, ruskom cjepivu, koje je jedno standardno vektorsko cjepivo. Odnosno, da se okrenemo i kineskom cjepivu koje je jedno tradicionalno cjepivo s mrtvim virusom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ste iz akademskih krugova, a posljednjih dana se dosta po regiji djevojke i studentice počele progovarati o zlostavljanima i uznemiravanjima na fakultetima, a i ne samo na fakultetima. Kako gledate na to što se događa. Očekujete li da to dobije još nekakav dodatni zamašnjak?

Rekla sam da ću se boriti za prava žena i učinit ću sve što je u mojoj moći i učinila bi i inače na nekoj drugoj razini kada ne bih bila u ovoj situaciji. Na cijelu priču gledam kao na svoj posao. Bavim se preventivnom medicinom i ja bih silno voljela borbu za prava žena provoditi u preventivnom segmentu. Stvarati okruženje u kojem toga i neće moći biti. Često kažem, što je vjerojatno potpuno utopistički u ovom trenutku, da bih voljela živjeti u društvu u kojem nema potrebe čak niti za pozitivnom diskriminacijom, iako sam svjesna da je ona potreban korak da bi došli do društva u kojem nije potrebna. Cijeli pokret pratim i pozdravljam i smatram da je to jedna važna stvar i da je iznimno važno da se stvari ne guraju pod tepih i da se o tome progovara. Jer samo kada se stvori jedna kritična masa osoba koje će prokazati svog zlostavljača, njima više neće biti ugodno. I mislim da će ih to obeshrabriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite društvo u kojem bilo kojoj žrtvi ne bi bio problem progovoriti i ne bojati se?

Apsolutno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko smo daleko od toga?

Mislim da smo krenuli jako velikim koracima u tom smjeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo