Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
javlja se u sve ranijoj dobi

Prva dama u borbi protiv debljine: 'Čak 75 posto Hrvata nije ni svjesno problema'

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu

Image
Foto: Pixsell
Vijesti.hr/ 3.3.2020. u 13:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u zemljama EU-a, a prekomjerna tjelesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine u sljedećih 30 godina, upozoreno je u povodu Svjetskog dana debljine, 4. ožujka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u utorak kako je debljina jedna od najvećih javnozdravstvenih briga 21. stoljeća, to je kronična bolest koju na globalnoj razini ima 650 milijuna odraslih osoba.

Prema Europskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ.

"Analiza Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj u Hrvatskoj pokazuje da se u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa može povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine, što nas smješta u sam vrh zemalja OECD-a", istaknuto je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

HZJZ-ov projekt "Živjeti zdravo" naglašava činjenicu da su uzroci debljine različiti i mnogo kompleksniji od loših prehrambenih navika i neredovite tjelesne aktivnosti te da debljina nije isključivo osobna odgovornost, već da na nju utječu mnogobrojni okolišni čimbenici.

Kao i u drugim zemljama EU-a, učestalost debljine ni u Hrvatskoj nije imuna na društveno-gospodarske nejednakosti.

Upravo se čita

Image
U SUBOTU PRVI ISPIT

Kamo s kutijom od pizze, a kamo s tetrapakom? Direktova mala škola razdvajanja otpada

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se debljina od 80-ih godina prošlog stoljeća u državama članicama EU-a utrostručila.

Debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi

"Posebno zabrinjava da 75 posto oboljelih od prekomjerne tjelesne mase nije svjesno svojega problema, a jedan od pet ne poduzima nikakve mjere za liječenje", rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kod nas već svaki treći osmogodišnjak ima problema s prekomjernom tjelesnom masom, debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi i donosi dugoročne i ozbiljne posljedice po zdravlje djece, upozorava HZJZ.

"Debljina je sasvim logičan odgovor na društvene uvjete. Zdravi izbori često nisu i lakši izbori, pa treba raditi na stvaranju okruženja u kojem je jednostavnije usvojiti zdrave navike", ističe voditeljica HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja Sanja Musić Milanović.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina, upozorava, rizični su čimbenici za nastanak pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti - kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora i mentalnih poremećaja.

Musić Milanović ocjenjuje kako je za rješavanje problema debljine potreban multidisciplinaran pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kroz program 'Živjeti zdravo' želimo pozitivno djelovati na zdravlje mijenjajući uvjete u okolini, poticati razvoj zdravih životnih navika, osigurati mogućnosti za svakodnevnu tjelesnu aktivnost, olakšati odabir zdravih namirnica i potaknuti tvrtke da promiču zdrave navike", poručila je.

Vijesti.hr/ 3.3.2020. u 13:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ratni zločinac

Kazneno prijavljen 63-godišnjak koji je na Ovčari zlostavljao zarobljenike. Udarao ih rukama, nogama i palicama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba