javlja se u sve ranijoj dobi / Prva dama u borbi protiv debljine: 'Čak 75 posto Hrvata nije ni svjesno problema'

Image
Foto: Pixsell

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu

3.3.2020.
13:28
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u zemljama EU-a, a prekomjerna tjelesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine u sljedećih 30 godina, upozoreno je u povodu Svjetskog dana debljine, 4. ožujka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u utorak kako je debljina jedna od najvećih javnozdravstvenih briga 21. stoljeća, to je kronična bolest koju na globalnoj razini ima 650 milijuna odraslih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Europskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ.

"Analiza Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj u Hrvatskoj pokazuje da se u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa može povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine, što nas smješta u sam vrh zemalja OECD-a", istaknuto je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZJZ-ov projekt "Živjeti zdravo" naglašava činjenicu da su uzroci debljine različiti i mnogo kompleksniji od loših prehrambenih navika i neredovite tjelesne aktivnosti te da debljina nije isključivo osobna odgovornost, već da na nju utječu mnogobrojni okolišni čimbenici.

Kao i u drugim zemljama EU-a, učestalost debljine ni u Hrvatskoj nije imuna na društveno-gospodarske nejednakosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se debljina od 80-ih godina prošlog stoljeća u državama članicama EU-a utrostručila.

Debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi

"Posebno zabrinjava da 75 posto oboljelih od prekomjerne tjelesne mase nije svjesno svojega problema, a jedan od pet ne poduzima nikakve mjere za liječenje", rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas već svaki treći osmogodišnjak ima problema s prekomjernom tjelesnom masom, debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi i donosi dugoročne i ozbiljne posljedice po zdravlje djece, upozorava HZJZ.

"Debljina je sasvim logičan odgovor na društvene uvjete. Zdravi izbori često nisu i lakši izbori, pa treba raditi na stvaranju okruženja u kojem je jednostavnije usvojiti zdrave navike", ističe voditeljica HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja Sanja Musić Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekomjerna tjelesna masa i debljina, upozorava, rizični su čimbenici za nastanak pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti - kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora i mentalnih poremećaja.

Musić Milanović ocjenjuje kako je za rješavanje problema debljine potreban multidisciplinaran pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz program 'Živjeti zdravo' želimo pozitivno djelovati na zdravlje mijenjajući uvjete u okolini, poticati razvoj zdravih životnih navika, osigurati mogućnosti za svakodnevnu tjelesnu aktivnost, olakšati odabir zdravih namirnica i potaknuti tvrtke da promiču zdrave navike", poručila je.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo