Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
epidemija koronavirusa

Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle u Hrvatsku! Prvi građani dobit će ga sutra

Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu

Image
Foto: HZJZ
N.C./ 26.12.2020. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle su u Hrvatsku. Kako je najvljeno, dobili smo 9750 doza. Cijepljenje počinje sutra, a prvi će se cijepiti netko od štićenika Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu.  

Cijepljenje počinje istog dana u svim zemljama Europske unije, a planirano je da kampanja traje tri dana. Ovo cjepivo se čuva pohranjeno u hladnjacima na minus 73 stupnjeva, a kad se izvadi mora se potrošiti u roku od pet dana. 

Cjepivo je dočekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

"Ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenu sukladno našem sloganu „Misli na druge – cijepi se“", poručio je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pfizerovo cjepivo je prvo koje je isporučeno, a narednih mjeseci stizat će u tjednim dozama prema planu planu isporuke koji je dostavio proizvođač. Hrvatska je naručila gotovo šest milijuna doza. No, očekuju se i cjepiva drugih proizvođača, prvenstveno Moderne. 

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite. Prvi bi se trebali cijepiti djelatnici i korisnici domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstveni djelatnici, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju cjelokupno stanovništvo. Da bi se život koliko-toliko vratio u normalnu potrebno je da se cijepi minimalno 70 posto stanovništva. 

N.C./ 26.12.2020. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču