pravo na obrazovanje / Prvi dan - prve hrvatske riječi i novi prijatelji: U Hrvatske škole krenula su djeca iz Ukrajine

Sva djeca iz Ukrajine u Hrvatskoj imaju pravo na obrazovanje. Nastavu će slušati na hrvatskom i imat će sate ukrajinskog jezika i kulture

8.3.2022.
7:30
VOYO logo

Prve ukrajinske učenice danas su krenule u školu u Hrvatskoj. U Tenji kod Osijeka novi hrvatski prijatelji poželjeli su im dobrodošlicu. Sva djeca izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj imaju pravo na obrazovanje. Posjetili smo i zagrebačku osnovnu školu u kojoj se ukrajinski jezik već uči.

"Upoznala sam tako drage djevojke, prevodile su mi s hrvatskog na engleski jezik. Sprijateljili smo se. Nacrtali su mi lijepe stvari, napisali - Dobro došla u Hrvatsku. Ja sam rekla - Hvala puno, kuća... Još nešto sam rekla na hrvatskom jeziku i svi su mi zapljeskali", rekla je Milana Babi, učenica iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se cijeli dan smije i ima predivan osmijeh i sretna sam što smo je primili u naš razred s toplim zagrljajem", rekla je učenica OŠ Tenja, Ines.

U školu u Tenji pokraj Osijeka danas su krenule dvije djevojčice iz Ukrajine, obje u 5. razred. Uključene su u redovni program, a pohađat će i pripremnu nastavu iz hrvatskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti u trajanju od 70 sati, predavat će nastavnici hrvatskog jezika. To je kao dodatna, dva sata u danu. Ostali predmeti su slični kao i kod nas", kaže Draženka Šebek, ravnateljica OŠ Tenja.

Image
'LET IT GO' /

VIDEO Snimka malene Ukrajinke koja u skloništu pjeva pregledana više od 3,3 milijuna puta: 'Trebala bi plesati u svojoj kući'

Image
'LET IT GO' /

VIDEO Snimka malene Ukrajinke koja u skloništu pjeva pregledana više od 3,3 milijuna puta: 'Trebala bi plesati u svojoj kući'

Sva djeca iz Ukrajine u Hrvatskoj imaju pravo na obrazovanje. U škole će se uključivati po modelu C - odnosno nastavu će slušati na hrvatskom, i imat će sate ukrajinskog jezika i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski se u ovoj zagrebačkoj školi po istom modelu već uči. Pohađa ga 30-ak učenika iz različitih škola koji imaju ukrajinske korijene ili su se ovdje već prije doselili.

"Oni u svojim matičnim školama pohađaju nastavu na Hrvatskom jeziku, a subotom dolaze na 3 sata i proučavaju ukrajinski jezik, kulturu, pismo, običaje. Tu se zabavljaju, druže i održavaju ukrajinsku tradiciju", rekla je Melita Haluga, ravnateljica OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rado će u školu, kažu, primiti djecu izbjeglice iz Ukrajine. Jednu nastavnicu ukrajinskog u školi imaju, ali trebat će ih još.

"Ima volontera, studenata, predavača koji su spremni pružiti ruku. Još je u planu, da djece ne bi prekidala svoje obrazovanje, i da se učitelji koji su došli iz Ukrajine uključe u ovaj naš program", kazala je Oksana Pinchuk, učiteljica ukrajinskog jezika u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova nastavnica od početka pomaže svima koji su došli u Hrvatsku. Maria ima 16 godina i do prije 12 dana nije ni pomislila da srednju školu neće završiti sa svojim prijateljima u Kijevu.

"Želim studirati programiranje. Planirala sam studirati u svom gradu, ali kako stvari stoje, prisiljena sam fakultet upisati izvan granica, još nisam odlučila gdje", rekla je Marija Zarovska iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato joj je važno da što prije krene u školu u Hrvatskoj.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo