povijesne scene / Prvi golemi kruzer prošao ispod 'Pelješca': U prvi mah mislio sam da će zakačiti most, a onda radost!'

Za kormilom plovećeg grada s Bahama bio je dubrovački kapetan, no umjesto divljenja, u Neumu prosvjednici: 'Ovakvi brodovi prave nam nepopravljivu eko štetu'

23.6.2022.
18:50
VOYO logo

Rano jutros povijesne scene - Most Pelješac položio je još jedan test. Kruzer s 855 putnika i visine 48 metara uspješno je prošao ispod mosta koji spaja Hrvatsku. Za kormilom Bolette upravljao je dubrovački kapetan Jozo Glavić i lučki peljari otac i sin Bušurelo.

Aleksandar Bušurelo, lučki peljar iz Ploča, kaže nam: "Nekakva udaljenost je bila oko sedam metara između najvišeg dijela broda i mosta tako da je to bilo više-manje sigurno. Sve je prošlo kako treba,, jako sam zadovoljan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zbog uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima, most je tijekom projektiranja morao mijenjati visinu na 55 metara i širinu od minimalno 200 metara. Ovim je zadovoljio želje bošnjačkih političara", kaže Davor Perić, nadzorni inženjer Hrvatskih cesta.

Upravo kroz taj naš središnji prolaz, dakle između dva središnja stupa, prošao je i prvi kruzer na ovom gradilištu. Osim što je prvi prošao ispod mosta, kruzer dužine 273 metra najveći je koji je do sada uplovio u Neumski akvatorij. Oduševljeno su ga fotografirali domaći gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kako bi se trebao zvati? /

Pelješki most zove se "Pelješac". Evo što vi mislite o tome: 'Kreativno. Jako kreativno…'

Image
kako bi se trebao zvati? /

Pelješki most zove se "Pelješac". Evo što vi mislite o tome: 'Kreativno. Jako kreativno…'

Izudin Halilbašić iz Neuma kaže: "Na prvi mah sam pomislio da će zakačiti most, a onda sam bio radostan kad sam vidio da je ušao. Fin osjećaj." Nada Rujević iz Drvara ne skriva uzbuđenje: "Kad sam sad pošla iz stana, ne da sam trčala nego mi je tlak stao da dođem da ga dočekam ovdje."

Mirsada Rost iz Neuma kaže: "Iznenađena jutros baš. Nekoliko slika sam morala odraditi." Neugodno iznenađeni bili su mještani. Nezadovoljstvo su iskazali mirnim prosvjedom. Žele čisto more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Prkačin iz Neuma je među nezadovoljnima: "Ovakvi brodovi nam prave nepopravljivu ekološku štetu, ovo sad više liči na desant nego na turistički posjet." Nikolina Lovrić iz Neuma kaže: "Zaljev je zatvoren, u njemu nema jakih struja. Znači sve što brod ostavi za sobom ne može tek tako lako izaći."

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković (HDZ BiH) kaže: "Ono što je nama najveći problem je tko je dao suglasnost za uplovljavanje tako velikog broda. Mi već danima pokušavamo doći do te informacije ali, evo, za sad bezuspješno!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Neum nije luka, potvrdilo je i iznenađenje na licima mornara. S tenderom se nisu uspjeli privezati za rivu, već je brodicu prilikom iskrcaja trebalo čvrsto držati. Britanski turisti nisu osjetili nikakvu napetost, već su bili spremni za izlet u BiH.

"Bit će ovo dug dan, ali sam jako uzbuđena", kaže jedna od gušća s kruzera, a drugi gost nadovezuje: "Predivan, most je predivan, a ja sam bio inženjer."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lawrence iz Velike Britanije priznaje: "Spavao sam. Nisam ga vidio. Ovo je prvi put da ga vidim. Nadam se da ću ga bolje vidjeti kad budemo odlazili. Izgleda jako lijepo."

Gosti s kruzera nisu ni svjesni da su bili dio povijesnog trenutka za Hrvatsku i Neum. Hrvati još čekaju prelazak preko mosta, a nezadovoljni mještani Neuma da brod napusti njihov akvatorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo