FILIPOVIĆ U RTL-u Danas / HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na pitanje zašto je digao ruku za Bandićev proračun: 'Htjeli smo biti faktor stabilnosti'

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović gostovao je u RTL-u Danas

10.2.2021.
19:00
VOYO logo

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović gostovao je u RTL-u Danas

Dio oporbe već vas je nazvao glinenim golubom uz poruku da je pravi kandidat HDZ-a Milan Bandić. Jeste li vi alibi kandidat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada pogledate kandidate za gradonačelnika Zagreba, s jedne strane imate Bandića, koji je kada se dogodio nesretni potres u Zagrebu rekao da su naši sugrađani krivi za to što se dogodilo, koji u situaciji kada naši školarci nisu imali sapun u školama, rekao da oni ruke trebaju prati lugom. S druge strane imate Tomaševića, kojeg osobno poštujem, ali ako mu pogledate životopis, on vrvi od aktivizma i vidite da nikada nije radio u nekom ozbiljnom sustavu, a kamoli da ga je vodio. 

Pitanje je bilo jeste li vi alibi kandidat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su oni pravi kandidati, ja sam sto posto alibi kandidat. Moram se osvrnuti na riječi Grbina, osim vrijeđanja SDP nema za ponuditi ništa. U SDP-u Zagreba su sve Bandićevi studenti i učenici. A mogli smo vidjeti i zadnjih dana da su se u potpunosti raspustili. Niti smo čuli kakvu ideju, program ili viziju nego samo vrijeđanje što kontinuirano dolazi od takvih stranaka u Zagrebu. 

Na predstavljanju ste rekli da kada se gleda unazad da se sve dobro vidi. A ako se gleda unazad četiri godine da HDZ nije podržao Milana BAndića onda Milana Bandića ne bi ni bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono za što smo se zalagali je politička stabilnost u cijeloj zemlji pa tako i u Zagrebu. Kada se pogleda unazad četiri godine možete vidjeti da je Remetinečki rotor rekonstruiran i da je financiran s 320 milijuna kn bespovratnih sredstava, da je ZET nabavio 44 nova autobusa koji su financirani sa 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava, osigurano je 22 milijuna bespovratnih sredstava iz EU za projektno tehničku dokumentaciju za dječju bolnicu. To je sve rezultat sinergijskog djelovanja Vlada RH, premijera Plenkovića i Gradskog HDZ-a. 

Gradskog HDZ-a zajedno s Milanom Bandićem. Znači li to da ste spremni nastaviti suradnju s Bandićem i nakon lokalnih izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isključivo Gradskog HDZ-a i Vlade RH. Studenti i učenici Milana Bandića iz SDP-a su od 2011. godine do 2016. godine tek 57 milijuna kuna je ušlo iz EU fondova, a tad su ti dečki mogli pokazati što znaju, a nisu pokazali. 

Činjenica je da ste rekli da Milan Bandić vodi Zagreb u bankrot. Je li to istina? Jeste li vi, također, zajedno s ostalim zastupnicima HDZ-a digli ruke za njegov proračun?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sma rekao da je ovakav način upravljanja financijama dugoročno neodrživ. U jednom trenutku Grad Zagreb je akumulirao milijardu i 300 milijuna kuna manjka u proračunu i preko 750 milijuna kuna dospjelih, a neplaćenih obveza. Prema tome, poslali smo poruku da se mora napraviti radikalan zaokret da ne bi doživjeli tu crnu sudbinu. Sukladno članku 60. stavku 6. Statuta Grada Zagreba eksplicitno piše da je gradonačelnik odgovoran za izvršenje proračuna. Prema tome, ono što smo mi mogli napraviti je upozoriti, ponuditi rješenja kao što smo i radili. 

Ali ste dignuli ruku za njegov proračun. To je činjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorite o zadnjem proračunu. 

Da.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E to vam moram posebno naglasiti. Zadnji proračun treba promatrati u kontekstu Covid krize i još goreg potresa koji je sve zadesio. Jednostavno, htjeli smo biti faktor stabilnosti i ne dovoditi naše sugrađane u još jednu krizu, tri mjeseca prije izbora. 

Spremni ste surađivati i nakon izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbora ćemo vidjeti kakva će biti situacija u Zagrebu. Uvjereni smo da ću ja biti novi gradonačelnik uz potporu svih naših sugrađana i da ćemo moći sastaviti Gradsku skupštinu onako kako mi to želimo. 

Kako ste u to uvjereni s obzirom da ste nepoznati na nacionalnoj razini. Ista situacija je i u Zagrebu. Kako se mislite nametnuti ljudima koji vas zapravo i ne poznaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu se složiti s vama. Ja sam sveučilišni profesor. Više od 11 godina predajem na Ekonomskom fakultetu pa je tako tisuće studenata prošlo kroz moja predavanja. Četiri godine sam izrazito aktivan u radu Gradske skupštine, a i ovo je prilika da me upoznaju oni koji me eventualno ne poznaju. Tri i pol mjeseca do izbora je sasvim dovoljno da svi znaju tko će biti novi gradonačelnik Zagreba. 

Je li ugodan osjećaj biti, zapravo, drugi izbor, s obzirom da je Damir Vanđelić odbio premijera Plenkovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ću komentirati u športskom kontekstu. Često ste mogli vidjeti da ponekad trener uvede igrača i u zadnjoj minuti utakmice koji pogodi tricu za pobjedu. Ili u sudačkoj nadoknadi uđe nogometaš, zabije gol, pobjedi se i taj čovjek postane stožerni igrač te momčadi. To je priča koju ćete gledati na lokalnim izborima. 

Vi ste zapravo rezerva, na klupi, nakon što je Damir Vanđelić odbio premijera Plenkovića. Kada vas je premijer Plenković uopće pitao da budete kandidat, kada ste pričali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je tko je zabio pobjednički koš i tko je osvojio prvenstvo, a to je ono što ću ja napraviti na predstojećim lokalnim izborima. Naravno da smo razgovore o mojoj kandidaturi vodili dugo, dugo vremena.  

Što to znači, kada ste razgovarali prvi put?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što vam kažem, dugo vremena smo razgovarali na tu temu. 

Kada prvi puta, prije koliko vremena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više mjeseci. 

I tada je spominjao Vanđelića ili ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu otkrivati sadržaj razgovora koji sam ja vodio sa stranačkim vrhom. Ali kažem vam, svaka ozbiljna stranka pa tako i HDZ naravno da ima nekoliko kvalitetnih rješenja koje može ponuditi za obnašanje bilo koje funkcije u državi pa tako i gradonačelničke i tako je bilo i u ovom slučaju. 

Hoćete li vi biti bolji nego što bi bio Damir Vanđelić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi više pričao o njemu jer je on ispričana priča. Prema tome, mogu govoriti samo da želim napraviti grad Zagreb poželjnim mjestom za život svima i da se svi ponosimo što smo građani ovoga grada i to želim napraviti kroz stabilizaciju gradskih financija. Ne možđemo imati niti obnovu grada bez stabilnih financija. Više sam puta rekao da je to ključ. Isto tako želim uvažiti sve kulturne, obrazovne, kulturne i zdravstvene potrebe ovoga grada. Želim da ljudi budu sretni u našem gradu. 

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita Vice Mihanović rekao je da je njegova prednost što se rodio u Splitu. Je li vama onda nedostatak što se niste rodili u Zagrebu nego u Sarajevu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidim da se to pokušava nametnuti kao neki moj ozbiljni nedostatak. Moji Filipovići su iz Kraljeve Sutjeske, mama je iz Bukovice kraj Tomislavgrada, a moj sin se rodio u Zagrebu. Prema tome, moje srce kuca za Zagreb. I mogu svim našim sugrađanima obećati da, ako je ovo moj najveći nedostatak, nakon što postanem gradonačelnik da će to i ostati moj najveći nedostatak. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo