moćno vojno oružje / Prvi javni test: Oružane snage izvele tehničko gađanje iz tri moćne i precizne samohodne haubice

Samohodne haubice PzH2000, koje su javnosti predstavljene na mimohodu povodom 20. obljetnice Oluje, najmoćnije su oružje Hrvatske vojske

30.6.2017.
10:24
VOYO logo

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja uspješno je provedeno tehničko gađanje iz tri samohodne haubice PzH2000, objavio je MORH.

Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih sustava koje smo primili - softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završenog gađanja zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić je rekao kako je pored pobrojanih ispitivanja provjeren i rad same PzH2000 u području paljbenih položaja, uključujući popunu, punjenje i gađanje, te provjera preciznosti pogodaka na području ciljeva.

"Moja ocjena današnjeg gađanja je iznimno visoka i pohvalio bih sve pripadnike Topničko raketne pukovnije u čijem sastavu se nalaze ova sredstva kao i sve koji su pripremali ovo gađanje te pokazali iznimnu motiviranost pri obavljanju zadaće" istaknuo je bojnik Musić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt opremanja OSRH samohodnim haubicama PzH2000 započeo je sporazumom kojeg su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane Savezne Republike Njemačke potpisali krajem 2014. godine, a cilj mu je bilo opremanje OSRH s topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim daljinama od 40 km uz mogućnost korištenja "pametnog streljiva" i istodobnog udara više projektila u isti cilj. Opremanjem Oružanih snaga RH haubicama PzH2000 zadovoljavaju se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem te se, također, ispunjavaju i preuzeti ciljevi sposobnosti NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđena je nabavka šesnaest haubica, od kojih će dvanaest biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača dok će tri biti korištene za pričuvne dijelove.
Ukupna vrijednosti ovog moćnog oružja je oko 55 milijuna eura, a njegovom realizacijom je sposobnost Oružanih snaga Republike Hrvatske u ovom području značajno narasla i stavlja nas na razinu najbolje opremljenih topničkih postrojbi NATO saveza.

Samohodne haubice PzH2000 pridonosit će sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH, a to su sposobnosti kojima pridonosimo i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju, objavio je MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo