Konačno kod kuće / Prvi oplovio svijet pod hrvatskom zastavom: Desetmetarska jedrilica dom mu je bila 28 mjeseci

Saša Fegić se četiri godine pripremao za putovanje života

19.10.2020.
11:00
VOYO logo

Krug oko svijeta jedrilicom počeo je i jučer završio u Malom Lošinju. 17. lipnja 2018. skiper Saša Fegić krenuo je u ekspediciju života i jedrilicom prevalio 39 tisuća milja, oplovivši svijet "južnom rutom".

Životna partnerica i nekoliko članova posade pridruživali su mu se po etapama, a kako su se upisali u nautičarsku povijest Hrvatske otkriva Maja Brkljača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno kući! Saša je s ovom jedrilicom napravio čudo! On je prvi koji je pod hrvatskom zastavom oplovio svijet, a ona je jedina hrvatska jedrilica koja je puni krug oko svijeta napravila čak dvaput!

"Tri velika rta, Dobre nade, Leeuwin i najveći Horn, popili smo pivo u najudaljenijem jedriličarskom klubu Puerto Williams u Micalvi", rekao je Saša Fegić, skiper jedrilice HIR 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Velika akcija čišćenja /

Hrvatski i slovenski ronioci izvukli preko 10 kubika smeća iz Savudrijske i Piranske luke

Image
Velika akcija čišćenja /

Hrvatski i slovenski ronioci izvukli preko 10 kubika smeća iz Savudrijske i Piranske luke

Desetmetarska jedrilica stara četiri desetljeća dom mu je bila 28 mjeseci.

"Teško se može netko pripremit za tako ekstremno vrijeme, u trenutku kad se dogodi neki val koji prijeđe preko broda, koji vas toliko nagne da ne znate više da li ćete se vratit", izjavio je Saša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali odmah se mora djelovati jer je u pitanju preživljavanje! Adrenalin je na maksimumu, ali kaže, vrijedilo je!

"Strašno sam ponosna da je to sve tako prošlo dobro i evo on je odživio svoj san", kazala je Renata Fegić, Sašina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saši se na putu po etapama pridruživalo devetero prijatelja i životna partnerica Marina. Šefica za troškove kaže kako je avantura i trajala i koštala dvostruko više od planiranog. Za obnovu jedrilice trebaju 30 tisuća eura bez čega nema novih avantura.

"Saša je pisao knjigu, ja sam pisala recepte za brodsku kuharicu, puno toga je objavljeno na našoj web stranici www.patreon.com sailing tribe i nastavit ćemo objavljivati, a na toj stranici osim što ljudi mogu pogledati fotogalerije, videoisječke mogu nam zapravo i pomoći malim donacijama u obnovi broda", rekla je Marina Đukanović s Malog Lošinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedrilica HIR 3 kultni je status stekla davno, a sada ostaje u lošinjskoj vali.

"Više puta je oplovio Atlantik i Cape Horn, svojevrsni Mont Everest za pomorce, sačuvao se, prošao je svoju hirovitu povijest i u Domovinskom ratu, od bombardiranja u Dubrovniku, završio u Vrsaru u Istri", izjavio je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Mali Lošinj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša ju je kupio i četiri godine pripremao za putovanje života. S kojeg su se sretno vratili. Saša sada treba odmor, a HIR 3 obnovu - za nove pustolovine!

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo