Nova zaraza / Prvi put ove godine u Srbiji otkrili virus zapadnog Nila, u 3 grada. Provjerili smo što na tu temu piše HZJZ

Image
Foto: James Gathany/CDC

U susjednoj zemlji od ove bolest je od 2012. umrlo skoro sto ljudi. U Hrvatskoj je stanje puno bolje, ali i naša zemlja ima svoju epidemiološku povijest

5.7.2022.
17:11
James Gathany/CDC
VOYO logo

Komarci koji prenose virus zapadnog Nila, registrirani su ove godine po prvi put u Srbiji. Telegraf iz Srbije doznaje da je virus među komarcima do sada utvrđen na područjima tri grada; u Beogradu, u Pančevu i u Požarevcu.

Virus zapadnog Nila u Srbiji je prvi put primijećen u ljeto 2012. godine i otada je u toj zemlji registrirano 1016 zaraženih, od kojih je umrlo 98 ljudi. 2020. po prvi put nakon osam godina nije zabilježeno da je itko obolio od ovog RNK virusa, uzročnika groznice zapadnog Nila, a specifičnog po tome što ga prenosi nekoliko vrsta komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PANIKA u Srbiji /

Još dvije osobe umrle od virusa Zapadnog Nila?

Image
PANIKA u Srbiji /

Još dvije osobe umrle od virusa Zapadnog Nila?

Bolest zapadnog Nila i u Hrvatskoj je prvi put zabilježena 2012. godine. HZJZ za 2013. navodi da je otkriveno 20 slučajeva, 2014. i 2015. samo po jednog, 2018. se, primjerice, bilježi sedam osoba kod kojih je došlo do prodora virusa u središnji živčani sustav. Najnovija objava HZJZ-a na tu temu je još s kraja rujna 2018. i navodi do tada 50 otkrivenih oboljelih.

HZJZ na svojim stranicama narednih godina ne navodi da je bilo oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus je kod ljudi prvi put izoliran 1937. u Ugandi, a od 1990-ih naglo se bilježe slučajevi po zemljama Europe. Oko 80 posto zaraženih ne bilježi nikakve simptome tijekom svih između 60 i 90 dana koliko obično traje oporavak.

Simptomatski tijek bolesti bilježi se kod 20-ak posto zaraženih, obično s početkom između trećeg i 14. dana od zaraze. Simptomi mogu biti od blagih poput povišene temperature, do teških kao što su paraliza, encefalitis ili meningitis. Ostali simptomi mogu biti malaksalost, glavobolja, povraćanje, natekli limfni čvorovi, proljev, simptomi poput gripe…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod težih slučajeva oporavak od bolest može trajati mjesecima. Osobe s kroničnim bolestima i starije osobe, češće se ne uspiju othrvati virusu i umru. Američki CDC navodi da je kod osoba s težim razvijem bolesti prosječna smrtnost 10 posto.

HZJZ na svojim stranicama tu temu pokriva pod izrazima "virus", "bolest", "groznica" i "simptomi". Najnovija objava u kojoj se spominju zaraženi, je otprije četiri godine. Najnovija objava uopće je još iz prošle godine, a odnosi se na ponavljanje gradiva o simptomima, prevenciji i sličnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo