nema drugih slučajeva / Prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj, Kaić pojasnio: 'Traje dok ne otpadnu kraste, kao vodene kozice'

Potvrđen je lokalni prijenos, širi se među članovima obitelji i bliskim kontaktima

24.6.2022.
21:00
VOYO logo

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja. Pacijent ima blaži oblik, prvi simptomi su se pojavili prije pet dana, boravio je u Italiji i Španjolskoj. Zbog majmunskih boginja sastala se i Svjetska zdravstvena organizacija. U Europi je do jučer registrirano nešto više od 2700 slučajeva, a ususret ljetu raste broj zaraženih koronavirusom.

Nije prvi uzorak koji su analizirali, ali je prvi pozitivan. Muškarac - srednjih godina majmunskim boginjama se zarazio u Zapadnoj Europi. Sa simptomima se vratio u Hrvatsku. Ima blaži oblik i u kućnoj je izolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Traje tako dugo dok ne otpadnu sve kraste s kože, toliko je osoba zarazna. To se ne može reći točan broj dana, jer kod nekoga može biti dva tjedna, kod nekog tri, čak i četiri tjedna dok ne otpadnu kraste – slično kao kod vodenih kozica'', pojasnio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Nema rizika za druge. Simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, zimica, iscrpljenost, umor, bolovi u mišićima i leđima, oticanje limfnih čvorova i osip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljaju li globalnu zdravstvenu opasnost odlučit će Svjetska zdravstvena organizacija. Trenutno u Hrvatskoj nema drugih sumnjivih slučajeva.

Image
odgovori na sva pitanja /

Kaić za RTL.hr o majmunskim boginjama i cjepivu: 'Neće biti dostupno svakome, a zaraženi ne moraju u karantenu'

Image
odgovori na sva pitanja /

Kaić za RTL.hr o majmunskim boginjama i cjepivu: 'Neće biti dostupno svakome, a zaraženi ne moraju u karantenu'

''Pacijent je došao kod nas u ambulantu, tu mu je uzet uzorak i onda je liječnik koji ga je obrađivao nas upozorio i to smo obradili što je prije moguće. Rezultati su pristigli negdje oko pola osam navečer tada su bili gotovi, a danas se postavlja još jedan potvrdni'', rekao je Ivan Christian Kurolt, voditelj laboratorija Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđen je lokalni prijenos, širi se među članovima obitelji i bliskim kontaktima.

''Bliski kontakt je sportska aktivnost, hrvanje, košarka, masaža, korištenje zajedničkih ručnika, posteljine, odjeće. Može se prenijeti na razne načine, ali nije spolno prenosiva bolest'', izjavio je Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinička slika je uglavnom blaga, preminula je jedna osoba. Veći rizik imaju djeca i imunokompromitirani. Europska komisija iz Amerike nabavlja cjepivo, Hrvatska će dobiti nekoliko stotina doza. Odavno je dostupno cjepivo protiv koronavirusa, ali gotovo da se nitko više ne cijepi.

''Nije nas iznenadilo jer smo već vidjeli da se to događa u Zapadnoj Europi, ali smo se nadali da neće baš, nadali smo se da ćemo imati mirno ljeto i da će do kraja ljeta i dalje nastaviti padati brojevi. Ipak vidimo da korona pokazuje neki sezonalitet, pa je bilo za očekivati tek na jesen porast brojeva'', rekao je Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za očekivati je i da se mjere neće vraćati na jesen, ako virus ostane s blagom kliničkom slikom kao sada.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo