'SAMA ĆU NAZVATI PREMIJERA' / Prvi televizijski intervju novoizabrana predsjednica dala RTL-u Danas

Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je svoj prvi televizijski intervju RTL-u Danas nakon sinoćnje pobjede. Istaknula je kako se Ivo Josipović ponio jako državnički te joj odmah čestitao na pobjedi, dok na čestitke premijera Zorana Milanovića još čeka.

12.1.2015.
18:38
VOYO logo

Novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom prvom televizijskom intervjuu nakon sinoćnje pobjede kazala je za RTL Danas kako niti u jednom trenutku nije sumnjala u svoju pobjedu te je dodala kako ju je odmah nazvao aktualni predsjednik Ivo Josipović i čestitao joj. Također je istaknula kako joj je žao što je nije nazvao premijer Zoran Milanović. Također je ponovila kako Hrvatska ima toliko preduvjeta za rast i razvoj i može biti jedna od najrazvijenijih europskih država.

Bilo je burno i napeto, pobijedili ste u najneizvjesnijim izborima u povijesti. Kako ste proživjeli dramatičnu noć odluke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spavala sam otprilike dva i pol sata noćas jednostavno zato što smo radili do kasno u noć. Bilo je dosta intervjua nakon proglašenja rezultata i još sam trebala odraditi neke stvari kod kuće, odgovarala sam na jako puno e-mailova, puno dopisa, čestitki... Kako se osjećam... mislim da mi je počelo sjedati da je sve gotovo jutros kad sam izašla iz zgrade i kad me dočekalo desetak kamera ispred zgrade i tad sam shvatila 'to je to'.

To je ta promjena koja vam sada dolazi u životu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromna promjena. Znam da u sljedećih pet godina neću imati privatnog života nego ću biti u potpunosti posvećena radu za državu, za ljude, za narod. Što se tiče privatnih trenutaka, bit će isključivo samo s obitelji, jer njih ne smijem u svemu ovome zapostaviti.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Prvi predsjednički intervju Kolinde Grabar-Kitarović za RTL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli ste čestitke. Koja vam je stigla prva?

Ne bih htjela posebno izdvajati. Nisam stigla ni gledati sve te mobitele. Na mailove sam odgovarala redom, imam još mnogo posla. Danas sam dobila čestitke predsjednika Slovenije i Slovačke, ovih dana ćemo se čuti i s ostalim državnicima. Inauguracija je tek 18. veljače, zasad sam izabrana predsjednica, imam još mjesec dana tog tranzicijskog razdoblja za odraditi puno posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li se pobojali za pobjedu kad su stigli prvi rezultati DIP-a s Josipovićem u vodstvu?

Bilo je dosta obrata, ali iskreno govoreći, vjerovala sam u konačni rezultat i svoju pobjedu. Nisam pratila svaku objavu. Vrijeme sam provodila sa suprugom i prijateljima i čekali smo. Najprije su bili rezultati izlaznih anketa te nisam pratila svaku objavu jer sam znala da će dolaziti rezultati iz područja gdje sam dobila manje glasova od predsjednika Josipovića. I čekala sam da se prebroji najveći dio glasova da čujem koji su rezultati. Onda me nazvao predsjednik Josipović, vrlo državnički od njega. Čestitao je, dogovorili smo se i naći. Danas smo se našli popodne. Nije bilo nikakve euforije, vidjeli ste govor. Bilo je prilično teško govoriti u atmosferi gdje ne čujete svoj glas. Kad je tolika buka i toliko oduševljenje koje je mene ponijelo... Od sinoć smo krenuli s ozbiljnim radom jer nema mjesta euforiji jer situaciji u zemlji je vrlo teška, ima puno problema. Zemlja je podijeljena. Doista želim raditi na ujedinjavanju svih u Hrvatskoj. Ne želim da se dijelimo jer imamo previše problema koje moramo riješiti, koji zahtijevaju konsenzus svih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć niste sumnjali u svoju pobjedu. Koji je bio trenutak kad ste definirali - pobijedila sam?

Nekoliko trenutaka prije toga kad je već bilo očito. Kad su objavili koliko je još glasova ostalo za prebrojiti, a koliko sam bila u vodstvu na predsjednika Josipovića. Kad je on nazvao i čestitao, bilo je jasno da taj proces završava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli ste da je njegov potez bio državnički. Takav je potez bio i vaš. Čuli su se povici negodovanja na spomen samog Ive Josipovića.

Ne želim nikakve podjele. Žao mi je da nije nazvao premijer Milanović, da on nije postupio jednako državnički kao predsjednik Josipović, i da nije nazvao i čestitao jer mislim da je vrijeme da se čestita protivniku bez obzira što mislili jedni o drugima, i nadam se da će to učiniti ovih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Prvi predsjednički intervju Kolinde Grabar-Kitarović za RTL


U slučaju da vas ne nazove, rekli ste da ćete vi nazvati njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvat ću ga kao predsjednica te prozvati na odgovornost. Još uvijek, do 18. veljače, nisam službeno predsjednica. Moje ovlasti nisu onakve kao što će biti kad položim prisegu. Onda ću reći: "Gospodine Milanoviću, izvolite, idemo početi raditi".

To početi raditi što znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači iniciranje sjednice Vlade na kojoj će se raspraviti o gospodarskom i socijalnom stanju, o mjerama koje ova Vlada poduzima i ne poduzima, te kako namjeravaju dalje. I da naposljetku polože tu odgovornost jer su odgovorni ne meni, nego građanima koji su izabrali i mene i njih.

Premijer je jučer govorio prije objave rezultata DIP-a da je nastala fama oko općeg članka Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znam na koji način to gospodin Milanović zaključuje s obzirom da se to dogodilo dva puta. Ja sam sudjelovala na takvoj sjednici dok je gospodin Mesić bio predsjednik. On je inicirao sazivanje sjednica Vlade, održao je govor o stanju u Hrvatskoj. Tada je i gospodarsko stanje bilo puno bolje nego što je sada. Ne znam zašto se gospodin Milanović čudi jer to je članak ustava koji je takav. Temeljna politička kultura i odgovornost prema biračima, prema državljanima i Hrvatskoj, od njega zahtijeva da prihvati tu inicijativu za sazivanje sjednice Vlade.

Koje još instrumente kao predsjednica imate da pozovete Vladu na red?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To namjeravam raditi aktivnom politikom. Neću šutjeti o problemima, progovarat ću o svemu u Hrvatskoj. Mi imamo danas 318 tisuća nezaposlenih, 320 tisuća pod ovrhom, odnosno koji su blokirani. Dakle, treba se boriti i izboriti za te ljude. Konkretno što mogu učiniti za ove blokirane, jest da tražim da se ocijeni ustavnost zakona koji je neustavan. Držim da ga treba promijeniti i uskladiti sa zakonima kao što sto imaju civilizirane države. Da on ostavlja dignitet i obitelji i pojedincu. Ima još jako puno zakona o kojima se mora razgovarati, a i mjera koje mogu inicirati te sazivati okrugle stolove i tribine, na kojima će stručnjaci davati svoju analizu stanja te davati svoja mišljenja i inicijative. Nadam se da će Vlada biti dovoljno mudra da prihvati takve inicijative jer u ovom trenutku treba biti uključiv, slušati, treba raditi timski i treba raditi na tome da Hrvatska izađe iz krize. Ne možemo dopustiti da budemo jedna od najsiromašnijih država Europske unije, da budemo na dnu i po konkurentnosti i po zapošljavanju te mnogim drugim pokazateljima, kad imamo toliko preduvjeta za rast i razvoj i doista možemo biti jedna od najrazvijenijih europskih država.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Prvi predsjednički intervju Kolinde Grabar-Kitarović za RTL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ste rekli i sinoć u govoru, danas to mnogi ističu u naslovima. Dali ste zapravo obećanje da će Hrvatska biti među najrazvijenijim državama?

Bit će svakako bez obzira što ova Vlada radila. Ja se nadam da će se pokrenuti i početi raditi, ali nakon njih će doći druga Vlada i ja vjerujem u izlaz. Ako se ozbiljno uhvatimo u koštac s tim problemima, da se stanje može riješiti. Meni je nepojmljivo, primjerice,  iskorištavanje sredstava iz fondova EU. 11, 11,5 milijardi kuna jednostavno je ostalo neiskorišteno ove godine zahvaljujući nesposobnosti Vlade i činjenici da oni ne rade, da nisu napravili programe, niti su raspisali natječaje. To je samo jedan segment gdje smo izgubili puno novaca. A vjerujem da ima puno više primjera za koje ću saznati kad budem u toj poziciji da imam puno više informacija i o radu Vlade i nacionalnoj sigurnosti i gospodarskom stanju te proračunu i svemu ostalome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svemu sudeći, sprema nam se zanimljivo doba u hrvatskoj politici s obzirom da  dolazite iz jedne stranke, a na vlasti je koalicija drugog usmjerenja. Predsjednik je nadstranačka osoba. Kako će ta kohabitacija izgledati?

To sve ovisi o premijeru Milanoviću. Ja ću biti apsolutno jednaka prema svakoj vladi bez obzira na politički predznak te vlade. Želim surađivati sa svima. To je ono što prvo želim učiniti - pozvati na suradnju i surađivati jer zajednički možemo učiniti puno više i da zajedno možemo napraviti puno više mjera te da možemo okupiti ljude i stručnjake. Bez obzira koja vlada kasnije bila aktualna iza Zorana Milanovića, doći će sigurno druga vlada jer ne vjerujem da ovako možemo opstati dalje, surađivat ću isto tako na način da ću tražiti odgovornost da ako ne bude išlo, isto ću prozivati na odgovornost svakoga tko bude na čelu vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je suditi prema prvim riječima premijera sinoć, kakav je vaš osjećaj da će ta kohabitacija biti?

Njegove izjave od sinoć mislim da su neprimjerene, više govore o njemu samome. Mislim da je tim riječima uvrijedio velik broj građana, što je nedopustivo. Držim da je trebao dati potpuno drukčiju izjavu. Uobičajeno u civiliziranom svijetu je da, bez obzira što mislite o svom političkom suparniku, da čestitate. Uostalom, ja sam to učinila kad je njegova vlada došla na čelo države, poželjela sam mu sve najbolje, jer u konačnici meni nije bitno tko ima kakav politički predznak, bitno mi je da Hrvatska ide naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto već dulje vrijeme traži predsjednik HDZ-a Karamarko. Bili ste kritični prema sadašnjoj Vladi, a spomenuli ste i prijevremene izbore, kao i da je predsjednik faktor stabilnosti, a da biste tim pozivima o promjeni vlasti postigli svojevremenu nestabilnost.

Upravo suprotno. Gospodarska kriza često vodi u sigurnosnu krizu. Pogledajte primjer Grčke što se dogodilo. Iz gospodarske krize preraslo je stanje u sigurnosnu krizu. Ne vjerujem u grčki scenarij ovdje u Hrvatskoj. Međutim, činjenica jest da će biti jako puno ljudi koji će biti nezadovoljni stanjem i svojim životom, time što su nezaposleni, što ne primaju plaće, ili što su im mirovine ili plaće premale. No, ono što se danas radi u Vladi RH, jest gubitak za državu. To je nestabilnost. Prijevremeni izbori ne mogu značiti nestabilnost, već jedino mogu prekinuti ovu agoniju u kojoj se trenutno nalazimo. Ostavljam otvorenom tu mogućnost, ali i otvorenu mogućnost suradnje s ovom Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi Vlada trebala napraviti, ili premijer Zoran Milanović, da to ne bude vaš zahtjev?

Jednostavno prihvatiti taj dijalog sa mnom i raditi na tome da vidimo koje su to mjere. Ako se ne proizvode rezultati, ako država još dublje tone u krizu, ako idemo prema onome rubu bankrota, za kojega nas upozorava Europska komisija i neke druge međunarodne institucije, onda je vrijeme da se prepusti prostor nekome tko može riješiti to stanje.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Prvi predsjednički intervju Kolinde Grabar-Kitarović za RTL


Prije pet godina, kad je Ivo Josipović postao predsjednik, nastala je priča njegovog suparnika da je on zapravo daljinski upravljač gospodina Zorana Milanovića. Ovdje je priča da ste vi eksponent Tomislava Karamarka. Hoćete li vi uspjeti izaći iz njegove sjene na ovoj poziciji?

Predsjednik, odnosno predsjednica, izvanstranački je nastrojena. Moja prva stranka je Hrvatska. Nikad nisam bila ničija marioneta niti sam dala nikome da upravlja sa mnom na daljinski upravljač. Svi to jako dobro znaju. Gospodin Karamarko i ja imamo jako dobar odnos međusobnog poštovanja i uvažavanja. Slični su nam stavovi kad je riječ o izlasku gospodarstva iz krize, kad je riječ o socijalnoj stabilnosti u Hrvatskoj. I jedno i drugo zagovaramo ideju socijalnog tržišnog gospodarstva. Ima tu puno podudarnih stavova kad je riječ o konkretnim mjerama o kojima treba razgovarati, ali da će netko sa mnom upravljati, neće kao ni dosada, niti to gospodin Karamarko uopće želi. Jednako ćemo razgovarati, sudeći po odnosu koji smo imali dosada. Isto tako, jednako ću tražiti rezultate od te Vlade kao što to tražim od ove Vlade.

Zalažete se za dijalog. Jeste li spremni kao što vas pozivaju drugi zbog izjave npr. Zorana Milanovića 'ili mi ili oni', pozvati na odgovornost i Tomislava Karamarka zbog njegovih izjava?

Nikad nisam ljude prozivala poimence, ali doista pozivam sve da se suzdržimo od bilo kakvih izjava koje dijele ljude. Što se tiče gospodina Karamarka, moram reći da sam sudjelovala u situacijama u kojima bih kasnije vidjela izvješća medija i sve bi bilo izvučeno iz konteksta.

Jeste li spremni kao predsjednica posredovati između šefa oporbe i šefa Vlade?

Svakako, spremna sam posredovati. Jedna od prvih mjera je da bih voljela da sve političke stranke sjednu za stol i razgovaraju o problemima u Hrvatskoj i kako ih riješiti.

Vaš današnji sastanak s aktualnim predsjednikom, sigurno ste prošli detalje o primopredaji vlasti. Je li to sve u redu?

Da, razgovarali smo o tranzicijskom razdoblju i funkcioniranju ureda. Inauguracija će biti 18. veljače.

Jeste li i dalje pri tome da selite u Visoku ulicu?

I dalje stojim pri tome. Držim da bi to bio mudar potez, uštedjeli bismo dosta novaca. Zgrada u Visokoj ulici uz minimalne preinake može se preurediti u ured predsjednice. Tamo sam radila '93. dok je to bila zgrada Ministarstva vanjskih poslova. Odgovorno tvrdim da je ona funkcionalna i dovoljno zaštićena te vrlo primjerena, a u konačnici bliža ljudima i Markovom trgu. Sada stoji prazna, a Vlada plaća za njeno održavanje.

Ima li neki rok za to?

To će ovisiti o drugoj strani. Što se mene tiče, što prije, to bolje.

Rekli ste jutros da ste pomogli suprugu se pakirati za Bruxelles, gdje ide kod vaše djece. Kad će obitelj biti na okupu, prije ili poslije inauguracije?

Moram iskoristiti priliku prije inauguracije, koliko budem imala vremena, otići u Bruxelles, te pomoći sve spakirati. Moramo potražiti škole, još nismo razmišljali o školama u Hrvatskoj, tako da će to biti svakako vjerujem poslije inauguracije, iako će mi se tu pridružiti za vrijeme inauguracije.


Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike