Dubrovnik Racing / Prvi vozač Hrvatske otkrio je koliko je ovo zahtjevan sport: 'Sve što se osvoji, uloži se u automobil'

Ogromno je to odricanje, rekao je prvi vozač automobilizma u Hrvatskoj

10.9.2021.
8:30
VOYO logo

Iako je poznat po vaterpolu, Dubrovnik skriva još jedan pravi sportski dijamant - automobilizam. U tom se gradu razvija već više od trideset godina, a tri kluba donose pehare iz svih krajeva svijeta. Najbolji od najboljih na kružnim stazama u Češkoj bio je Dubrovnik Racing. Na jug Hrvatske odnijeli su zlatnu plaketu i kacigu, a koliko je zahtjevno biti za zlatnim volanom, prvi vozač Hrvatske otkrio je Andrei Žarak.  

U subotu krš i lom, a onda u nedjelju povratak na stazu do zlatnog sjaja. Dubrovnik Racing i Maro Franić treći put zaredom popeli su se na prijestolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dubrovnik Racing je opet zasluženo uzeo titulu prvaka Hrvatske -- i evo ja sam nakon dugog niza godina što se bavim automobilizmom osvojio zlatnu kacigu na kružnim utrkama", rekao je Maro Franić,vozač i potpredsjednik Autokluba Dubrovnik Racing.

Najbolji od najboljih

Tri državna prvaka i gotovo 50 ovogodišnjih pehara skrivaju se u ovoj garaži. Svaki je posvećen osnivaču kluba, alfi i omegi hrvatskog automobilizma Dubravku Čikoru. Zahvaljujući njemu automobilizam već 30 godina vlada Dubrovnikom. Samo u ovom klubu ima 17 vozača, a još su 2 kluba na dubrovačkom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svake utrke stazu odvoze na simulatoru. Iako izgleda kao iz igraonice, na ovoj skupoj ''igrački'' doživljaj je potpuno realan.Iza dobrog vozača, ističe Franić, stoji cijeli tim.

"Naši mehaničari izračunavaju koja je staza za koje brzine. Mijenjaju se odnosi u mjenjaču. Mijenjaju se visine guma, ma mislim to je, tu jedan inžinjer ima posla dosta",rekao je Maro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što se na utrci osvoji, ulaže se u automobil. U najskupljem sportu bez sponzora nema ni velike zarade, ali iz ljubavi u ovaj se sport neprestano ulaže.

"Znači ovo vam je ogromno odricanje. Vi cijelu godinu radite po 12 sati i sve što imate i zaradite unosite u ovaj sport, ali to je jedna ogromna ljubav i kad uđete u ovo tu nema izlaska", dodao je Maro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka ih obrana naslova na brdskim utrkama u Buzetu, a onda 10. listopada u njihov grad stižu najbolji od najboljih na novu, nikad odvoženu stazu Nagrade Dubrovnika. 

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo