Borba za goste / Prvo Slovenci, a potom možda i Nijemci: Kampovi prazni, iščekuju otvaranje granica

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prije pojave covida19 kampovi su imali dobre najave za ovu godinu

30.4.2020.
8:38
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Prvosvibanjski praznici zbog pandemije neće donijeti uobičajeno masovnije otvaranje kampova koji se kao i drugi turistički objekti mogu otvarati od 11. svibnja, a što će se i kojom dinamikom nakon toga događati uglavnom ovisi o otvaranju granica, kaže direktor KUH-a Adriano Palman.

"Kampovi su uglavnom prethodno odredili datume otvaranja između 15. svibnja i 15. lipnja, međutim iako bi svi voljeli da to tako i bude, činjenica je da je još uvijek sve neizvjesno s obzirom da se svaki dan nešto mijenja u odlukama pojedinih zemalja vezanim za putovanja, a tu su i hrvatske mjere", rekao je Palman za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci moguće kasnije, a Slovenci moguće prvi

U KUH-u (Kamping udruženju Hrvatske) drže da nove vijesti iz Njemačke, čija je vlada u srijedu preporučila građanima da ne putuju u inozemstvo najmanje do sredine lipnja, također utječu na odluke turističkog sektora i to ne samo u Hrvatskoj, jer je njemačko tržište važno za brojne turističke zemlje.

U hrvatskom turizmu, pa i kampovima, Nijemci su godinama na prvom mjestu u dolascima i noćenjima, ali ih se sada sigurno ne može očekivati prije srpnja. Zbog toga je sigurno da će veći broj hotela i kampova ponovno redefinirati planirane datume otvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To donekle potvrđuje i Palman, koji ističe i da se, bez obzira na Nijemce, dio kamp i hotelskih kapaciteta možda otvori za turiste do kraja svibnja i u lipnju, pogotovo ako se otvori međužupanijski promet u Hrvatskoj, pa bi se možda pojavila domaća turistička potražnja.

"Nitko sada ne može biti pametan niti točno planirati, ali znamo da domaći turisti ne mogu napuniti hotele i kampove u mjeri da bi ih se isplatilo otvarati u većem broju. Bit će otvorenih manjih kampova, obiteljskih i/ili manjih iz velikih sustava, možda ukupno oko 10 posto od svih kapaciteta kampova, dok se veliki kamp resorti, vjerujemo, neće otvarati ako ne bude strane potražnje, znači ako ne budu otvorene granice. Troškovi otvaranja i brige o kampu su veliki, a u vrijeme mjera protiv covida 19 i pogotovo zbog sanitarnih čvorova, to nikako ne bi bilo isplativo", kaže Palman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da kampovi, otvore li se granice, računaju najprije na Slovence koji su brojni gosti u kampovima, bilo s paušalom koji plaćaju cijelu godinu za mjesto u kampu, bilo da unajmljuju mobilne kućice.

Oni su u kampovima tradicionalno brojni upravo za prvi svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav kampinga na Mediteranu da se cijene ne mijenjaju

Računaju također i na moguće dolaske Austrijanaca, pa i Nijemaca kasnije u ljetu, kao i na druga tržišta, a prodaja će ići i izravno i preko agencija i smještajnih platformi, pri čemu Palman ističe da je za sada stav cijelog kamping sektora na Mediteranu da se cijene ne spuštaju.

"Mobilne kućice će biti prve koje će se u kampovima popuniti jer imaju vlastite sanitarne čvorove, ali mišljenja smo da kampovima ne treba nametati fazno otvaranje, budući da je nažalost sigurno da će u početku biti toliko malo gostiju da će se sigurno i bez problema moći obaviti početno uhodavanje vezano uz sve mjere i preporuke epidemiloga. Kako god, kampovi su spremni za otvaranje i rad u roku od par dana od otvaranja granica i definiranja mjera, ali iako bi svi voljeli da to bude 15. svibnja, uz trenutni razvoj situacije sve je izglednije da će se i taj rok vjerojatno produžiti", zaključuje Palman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je po KUH-ovim podacima 433 srednje velikih kampova i 301 manji kamp u domaćinstvu ili na OPG-u. Sedam ih nosi pet zvjezdica, a 66 ih ima četiri, pri čemu Palman ističe da su to kampovi iznimno visoke kvalitete, koji čine gotovo 50 posto ukupnih kamping kapaciteta. U Istri je najviše kampova, 49 posto od ukupnih hrvatskih kapaciteta, dok je u Dalmaciji 28 posto, od čega na zadarskom području najviše (13 posto), dok je na kontinentu najjača Karlovačka županija s osam kampova.

Prije pojave covida19 kampovi su imali dobre najave za ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo