Prigodni govor... recimo... / Prvo su otpjevali 'Neka cijeli ovaj svijet', a onda govor Milanovića: 'Što više EU novca dobiješ, više ga imaš'

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Predsjednik RH je u posjetu za dan općine koja slovi za utvrdu HDZ-a uspio naći mjesta za opet govoriti o EU 'u kojoj nemaju svi ista prava', čak i o BiH

27.4.2022.
15:40
Damir Špehar/Pixsell
VOYO logo

Obilježavanju Dana Općine Rovišće, administrativne zajednice na krajnjem zapadu Bjelovarsko-bilogorske županije, odazvao se po prvi put i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. I održao govor. Recimo da je bio prigodan.

Prema protokolu obilježavanja Dana Općine Rovišće, prvo je operna pjevačica, članica zagrebačkog HNK Kristina Anđelka Đopar otpjevala ariju "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta". Pa je načelnik općine, koja slovi za "HDZ-ovu utvrdu", Slavko Prišćan održao govor, nakon čega je red došao na predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravio je prisutne, poimenice istaknuo najistaknutije općinske uglednike, ne zaboravivši niti "članove obitelji palih hrvatskih vitezova"…:

"Hvala vam što ste me pozvali. Lijepo od vas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tko su sve udbaši? /

Milanović: 'Pozivam Anušića i ostale da se ne daju šaltati kao Plenkovićeve pudlice. Vode ih udbaši.' Za kraj je HDZ-ovcima nešto pokazao

Image
tko su sve udbaši? /

Milanović: 'Pozivam Anušića i ostale da se ne daju šaltati kao Plenkovićeve pudlice. Vode ih udbaši.' Za kraj je HDZ-ovcima nešto pokazao

"Načelnik je rekao da je bio jedini kandidat (na lokalnim izborima). I podsjetio me odmah na jednog mog prijatelja iz drugog dijela Hrvatske, prijatelja iz djetinjstva, s jednog otoka u sjevernom Jadranu, koji je također već godinama jedini kandidat. Politička opcija je malo ljevija, ali nestranački je. To je bogata općina, tamo kvadrat jest 3000 eura", nastavio je.

Lokalna ambulanta, centar kulture, vatrogasni centar, nogometno igralište i sve drugo iz ranije videoprezentacije administracije Prišćana, sve je to predsjednika, kako je rekao, fasciniralo, da bi potom krenuo na ono o čemu je doista htio govoriti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam vidio ovu zgradu, dvoranu, prvo što me je zanimalo bilo je, tko je to platio, jesu li EU fondovi. Vi ste rekli da jesu… Mi smo u EU. Vidite, valjda, nakon toliko godina, nit' su svi jednaki u EU, nit' imaju ista prava, nit' se sve isto sluša, neke se gazi, neke se ignorira."

"Mi nismo unutra da bismo zajedno veselo plesali i divili se ljudskim pravima i ne znam čemu, što sve ne. To je dobra stvar i to mi živimo u Hrvatskoj. Imamo svoje vrijednosti koje su u principu europske, ali nisu svi isti. I što je tu ostalo? Ostao je novac, veliki novac, koji nam se nudi kao neka vrsta kompenzacije da bismo slušali veće i bogatije od nas", dalje je objašnjavao predsjednik položaj Hrvatske u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da Hrvatska zauzvrat daje dio svog suvereniteta. Ali:

"Nije niti kolonija, da se razumijemo. Hrvatska igra po pravilima koja se određuju drugdje. To je svijet u kojem živimo, kojem se moramo prilagoditi…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se više novaca iz EU fondova iskoristimo, više će se novaca imati za naknade", nakratko se Milanović zbog nečega nasmijao, "plaće naših učitelja, profesora, medicinskih sestara, saborskih zastupnika…"

Rekao je i to da su "EU fondovi dobri po tome što su strahovito strogi, što je na njima teško muljati, i kad se jednom opečeš, drugi put se nećeš usuditi. Zato je to i pravedan sustav koji nas uči poštenom gospodarenju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je uspio pronaći mjesta i za osvrnuti se na svoj posjet Livnu prije nekoliko dana:

"Zato znam da se obraćam publici koja sluša, osjeća i razumije kad kažem da je borba za elementarna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, za njihova politička prava u drugoj državi… prema kojoj nemamo nikakve ambicije, kamoli neke nasilne ili vojne, da je ta borba i to zalaganje naša duboka moralna obaveza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O dijelu govora u kojem predsjednik spominje "kokain" čitajte ovdje.

Milanovićev dolazak u ovu općinu imao je i uvertiru kasno sinoć. Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić (HDZ) objavio je na Facebooku da njega na obilježavanju Dana Općine Rovišće neće biti. Niti privatno, još manje u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je, objasnio je, to što na proslavu dolazi predsjednik Zoran Milanović:

"Držim da bi se cijelo naše društvo trebalo distancirati od tog čovjeka koji svakodnevno laže, vrijeđa, širi mržnju i razdor među nama. Sudjelovati na obilježavanju općine, pa makar ona bila i u našoj  županiji, gdje glavnu riječ ima čovjek koji koketira s udbašima, a Ukrajince koji brane goli život smatra krivcima za rusku agresiju, za mene je neprihvatljivo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine Slavko Prišćan kazao je da ta općina svake godine poziva predsjednika Republike i druge visoke dužnosnike, a da je ovo prvi put da se predsjednik odazvao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Bjelovar Live objavio je da Prišćan "ne očekuje nikakve ekscese" zbog dolaska Milanovića u općinu u kojem su vijećnici svi redom HDZ-ovci, a u trenucima kad HDZ s Andrejem Plenkovićem na čelu doslovno bojkotira predsjednika. Usto, rekao je, poziv se slao svake godine, ovaj put prije 10-ak dana i ovaj put predsjednik je prvi put poziv prihvatio.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo