Posljedice pandemije / Psihijatar: 'Covid-19 je za mentalno zdravlje pogubniji od rata jer u ratu ste se mogli negdje skloniti'

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatsko društvo, kao i cijeli svijet, zbog pandemije koronavirusa nalazi se u situaciji ugroze u kakvoj većina nikada nije bila

15.10.2020.
7:23
Shutterstock
VOYO logo

''Mentalno zdravlje jedno je od zanemarenih područja javnog zdravlja, gotovo tabu-tema o kojoj se u društvu nerado govori ili se pak moralizira i stigmatizira. Tako ne bi trebalo biti i tu stigmu trebamo skinuti.

Hrvatsko društvo, kao i cijeli svijet, zbog pandemije koronavirusa nalazi se u situaciji ugroze u kakvoj većina nikada nije bila, a mjere za sprječavanje širenja zaraze koje se donose u najboljoj vjeri i koje su potrebne, nažalost, ne pogoduju zaštiti mentalnog zdravlja'', kaže za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Željko Ključević, psihijatar, voditelj Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo u Hrvatskoj 90-ih godina imali rat, ali je uvijek postojao jedan dio zemlje u kojemu ugroza nije bila velika, u koji ste se mogli skloniti. Sada imamo specifičnu situaciju u kojoj nemate zonu sigurnosti, ne samo mi, nego cijeli svijet. Izloženi ste stresogenu, i to svatko od nas, 24 sata dnevno'', pojašnjava psihijatar Ključević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo