SLUČAJ NADRILIJEČNIŠTVA / Psihijatar Vukušić: 'Nadležni organi Sabora moraju reagirati da se Pernaru ukine imunitet'

Riječ je o slučaju kada netko otvoreno može dovesti i ugroziti zdravlje jedne šire skupine građana, upozorio je Vukušić

8.1.2019.
23:20
VOYO logo

Nakon što je psihijatar Herman Vukušić ministra zdravstva i ministra pravosuđa te Hrvatske liječničke komore zatražio da po pitanju saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara i njegovih zdravstvenih preporuka hitno nešto poduzmu, Vukušić je gostovao u RTL Direktu.

Što je vas nagnalo na dosta žestoku reakciju povodom Pernarovih zdravstvenih preporuka?

Referirat ću se na mladog kolegu člana Živog zida iz RTL-ova priloga koji govori o pozitivnim efektima suplementa vitamina C, koje nitko ne spori – ono što je sporno jest da Ivan Pernar, medicinski tehničar, čija je licenca ako se ne varam zamrznuta, propagira vitamin C kao univerzalni lijek i u njegovim objavama on tvrdi da on recimo rješava problem kašlja u nekoliko dana. Podsjetit ću javno da kašalj nije simptom samo niti gripe, niti upale pluća, nego i cijelog jednog drugog spektra ozbiljnijih bolesti, a pogotovo u djece i posebno dojenčadi, za koje Ivan Pernar ima jedan vrlo novi i specifičan recept – to je kapanje apsorbinske kiseline, odnosno vitamina C, u izdojeno majčinsko mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ne može biti štetno?

To uopće nije bezazleno, osnovni kredo u medicini je ne štetiti – pitanje je može li to ili ne biti štetno, jer u pozadini svih ovih problema koji naizgled mogu izgledati bezazleno, a što smo vidjeli i na tragediji u Metkoviću, može se skrivati ozbiljnija medicinska situacija. I ako netko danas u ovo vrijeme kada je vjera u sustav dosta poljuljana krene, pogotovo iz ove populacije mlade Pernarove sljedbe vjerovati u te njegove priče, nažalost možemo ponovno doći do tragedije i onda ćemo se svi ponovno pitati tko je kriv i tko je tu zakazao.

Tražili ste zato i od ministra zdravstva i od pravosuđa da hitno nešto učine, ali što mogu učiniti, Pernar je legitimno izabran saborski zastupnik ima zastupnički imunitet?  

Idemo od Hrvatske liječničke komore – kolegica koja je predsjednica Povjerenstva za stručni nadzor apelirala je na to da se na daje takve izjave, Komora ipak po Zakonu o liječništvu i kao tijelo koje ima javne ovlasti mora i dužna je slučaj nadriliječništva prijaviti nadležnim organima. Isto tako to mora učiniti i ministar zdravstva, kao i ministar pravosuđa. Naravno, tu se sad postavlja pitanje Pernarova zastupničkog imuniteta, ali ja mislim da u ovakvom slučaju kada netko otvoreno može dovesti i ugroziti zdravlje jedne šire skupine građana da tu nadležni organi samoga Sabora moraju reagirati da mu se ukine imunitet.

Kako tumačite sve veću antiznanstvenu klimu, osobito po pitanju cijepiva protiv gripe, kako se to može odraziti na ukupnu zdravstvenu sliku stanovništva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svijetu postoji sintagma koja se zove komplementarna medicina – tradicionalna uz alternativnu medicinu – i opet glavno je da se ne šteti. Dakle, nije zabranjeno ako vam to godi i koristiti neke alternativne metode ali uz lijekove. Nažalost, mi smo u Hrvatskoj imali zadnji niz godina dosta takvih slučajeva i ovim putem bih apelirao na sve svoje kolege i kolegice – jer svi mi po Zakonu o liječništvu i zakletvi dužni takve slučajeve prijavljivati nadležnim organima. Ja sam prije nekoliko godina u mandatu ministra Varge prijavio svakodnevno reklamiranje u novinama nekakvog antikancerogenog čudnovatog učinka i mislim da je jedini način da mi kao struka – to je naša obaveza – možemo doprinijeti da se ovakvi slučajevi dovedu na najmanju moguću mjeru.

Koliko to može biti štetno za djecu?

Jako.

Sada imamo ovo liječenje djece varikinom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su najosjetljivija populacija. Što se tiče samog Pernara, on je čak bio zaradio prijavu dječje pravobraniteljice Milas Klarić obilazeći škole. Ja se nadam da će ovo što sam ga ja prijavio doživjeti puno bolju sudbinu od te prijave koja se dvije godine kiseli u nečijim ladicama, ali – djeca su najosjetljivija i sukladno tome trebaju biti i najzaštićenija populacija. Ove njegove bajke o tome da će se kašalj izliječiti kapanjem u izdojeno mlijeko – to je s jedne strane vrijeđanje opće inteligencije naroda, a s druge strane može ugrožavati najranjiviju skupinu.

Zanimljivo je kad smo tražili sugovornika za ovu temu, nekoliko liječnika nas je uputilo da je to tema za psihijatre, vi ste psihijatar pa smo vas zato i zvali, ali zašto su psihijatri baš najmjerodavniji za ovu temu?

Ne bih išao toliko daleko pa rekao da sam kao psihijatar najmjerodavniji za Pernara, ali ono što sam i napisao u dopisu koji sam poslao kolegi Kujundžiću i ministru Bošnjakoviću da kao psihijatar ipak možda malo bolje i dublje razumijem metode manipulacije kojima se nažalost Pernar služi. Na koncu konca pa i članovi jedne od njegovih bivših stranaka su rekli da je on studiozno proučavao Mein Kampf, koji je jedan od tih bukvara tih načina upravljanja narodom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo smo se osvrnuli na slučaj Ivana Pernara, ali vas kao psihijatra moram pitati i za ovaj slučaj – dakle, relativno odrastao čovjek je navukao neku kožnu masku i pred cijelom nacijom se igrao pilota i aviona, koliko je to ozbiljan slučaj?

Moram reći da sam u sukobu interesa po ovom pitanju jer me osobno vrlo pogađa ova afera avioni jer je moj rođeni bratić Mirko Vukušić po kojem se zove i vojarna u Zemuniku s Markom Živkovićem, Antom Plazibatom i Radom Grivom poginuo '91. godine u kartonskom AN 72 avionu i ti momci sigurno nisu sanjali ovakvo zrakoplovstvo i ja pozdravljam svaki čin koji skreće žižu i interes javnosti da se ovo što prije riješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo