Još pet lokacija ptičje gripe / Ptičja gripa na Jarunu i Bundeku: kod uginulih labuda pronađen virus H5N8

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kod 28 divljih ptica nadležne službe utvrdile su postojanje virusa H5N8, a među lokacijama na kojima je virus pronađen su i zagrebačka jezera Jarun i Bundek. Zaraženi labudovi i kormorani pronađeni su na još pet lokacija u Hrvatskoj.

27.1.2017.
17:09
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Nadležne službe promptno su pristupile rješavanju problema. Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju kako pronađeni virus nije uzrokovao zarazu kod ljudi.

Ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku prenosimo priopćenje Ministarstva poljoprivrede:

"Kod uginulih labudova pronađenih na Jarunu utvrđen je virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8. Isti virus potvrđen je i kod uginulog labuda pronađenog na Bundeku. Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još 5 lokacija u Republici Hrvatskoj: Cerje (rijeka Biđ)- Vukovarsko- srijemska županija, Bjelo brdo (rijeka Drava)- Osiječko- baranjska županija, Sisak (Mužilovčica)- Sisačko- moslovačka županija, Legrad (jezero Šoderica)- Koprivničko- križevačka županija i Virovitica (kraj dvorca u gradu)- Virovitičko- podravska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno se radi o 28 divljih ptica. Naglašavamo da je virus H5N8 smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi.

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Veterinarska služba svakodnevno dobiva različite nalaze koji pokazuju da su brojne životinje pozitivne na zoonoze. Veterinarska služba postupa po tim nalazima odnosno momentalno pristupa rješavanju problema. Ministarstvo poljoprivrede o tome izvještava Zavod za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru.

Naredbom se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo