prvo cijevi, pa mostovi / Puca li Zagreb po šavovima? Mostovi u glavnom gradu desetljećima nisu temeljito sanirani

Najstariji zagrebački most, u najlošijem je stanju

30.9.2021.
20:00
VOYO logo

Račun u minusu, a Grad puca po šavovima. Prvo cijevi, a sada mostovi - Zagreb se krpa, a u konačnici zakrpat će se europskim novcem. Mostom preko Save nedaleko od Zaprešića još će se neko vrijeme sporo i u koloni dok se ne obnovi. Ništa bolje ne izgledaju ni ostali zagrebački mostovi koji desetljećima nisu temeljito sanirani.

Zbog  ležaja, građani koji putuju iz Zaprešića u Zagreb - dva mjeseca morat će imati strpljenje. Jer toliko bi dugo dio kolnika na mostu Sava - mogao biti zatvoren za promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mjesec dana do proizvodnje ležaja, i onda još recimo rok od tri tjedna za ugradnju. Most je bio siguran, i sada je siguran međutim, ne možemo ga pustiti u promet jer nema tog ležaja'', izjavio je Miloš Savić, predsjednik Uprave Autoceste Zagreb-Macelj.

Da bi se tako nešto moglo dogoditi, tvrdi - ništa nije ukazivalo jer nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa napravljeni su detaljni pregledi i nisu Uočena nikakva oštećenja.

Image
vruća situacija /

Biciklisti vs. pješaci: Nervoza i netrpeljivost na ulici kao da postaje veća. 'Sužuje se prostor pješacima. Svađe i okršaji su tu neizbježni'

Image
vruća situacija /

Biciklisti vs. pješaci: Nervoza i netrpeljivost na ulici kao da postaje veća. 'Sužuje se prostor pješacima. Svađe i okršaji su tu neizbježni'

''Jednostavno, materijal se potrošio. Znači, to je potrošna roba. Nije to ništa neuobičajeno, jedino je neuobičajeno to što nema nikakvih naznaka'', rekao je Savić.

Naizgled, dobrim se čini i Most slobode. No, kada se bolje pogleda ispod - hrđa otkriva drugu stranu. Ovaj najstariji zagrebački most, u najlošijem je stanju, jer u 60 godina, nikada nije temeljito obnovljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prema nalazu inženjera koji su pregledavali most 2016. godine, takvo stanje s hrđom se dešava i na sredini mosta, u luku mosta, poprečnim i horizontalnim nosačima. Doći će prijelomni trenutak kada takva konstrukcija neće izdržati'', kazao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Hitno bi, kaže, trebalo početi i s radovima na Jadranskom mostu. A ni građanima nije svejedno dok preko njih prelaze.

''Pa ovisi kako po kojem. Po većini ne, moram priznati. Mislim da su dosta oronuli i da ih je puno ranije trebalo sanirati'', rekao je Deni Hršak iz Krapine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa nije dobro da, most se raspada već duže vrijeme'', kazao je Denis Bačić iz Zagreba.

Trenutačno se saniraju Domovinski i Most mladosti, baš kao i pješački Savski - nakon što se prije dvije godine počeo urušavati. Zagrebački gradonačelnik poručuje da ima u planu projekte za unaprjeđenje mostova:

''Pa jesu, sigurni su s obzirom da prolaze različite kontrole. Međutim, naravno da ih treba održavati. I u tom smislu da budu što otporniji na isto tako, ne daj Bože, buduće potrese'', rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo