PREDSJEDNIČKA UTRKA / Puhovski o 'problemu' joge i kršćanstva: 'Crkva pokazuje duboku nesigurnost, svega se boji'

'Osobno, ne prakticiram je. Znam ljude kojima čini dobro i ne vidim u čemu je problem'

31.7.2019.
22:40
VOYO logo

Hrvatski politički prostor posljednjih dana zaokupljaju razne teme, od diplomatskog skandala vezanog uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i navodnih izjava u Izraelu preko pitanja preseljenja predsjedničkog ureda s Pantovčaka pa sve do toga je li kršćanski vježbati jogu.

Time se stječe dojam kao da se predsjednička kampanja nekako zahuktava, a u kojem smjeru sve skupa ide, otkrio je gost Direkta, poznati politički analitičar Žarko Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, diplomatski skandal. Netko je morao pogriješiti u ovoj priči, novinarka koja tvrdi da ne želi proturječiti predsjednici ako ona tvrdi da to nije rekla, predsjednica koja nije reagirala još sinoć, a mogla je... A krivnja je i na političarima iz BiH koji su se oglasili bijesnimreakcijama a da se nisu prije uvjerili je li izjava autentična.

"Svi su griješili. Taj tekst je objavljen 29. srpnja, a malo nakon objave prenio ga je jedan portal i 24 sata kasnije nitko nije reagirao. Ako se nešto ne demantira tako dugo, smatra se istinom. Također, njezina slaba točka je što je slične izjave već imala pa su joj se (i ove) mogle pripisati. Nakon toga dolazi reakcija iz BiH, naš ministar vanjskih poslova Grlić Radman bio je u krivu kad kaže da je to bila kriva diplomatska reakcija jer su reagirala dva člana Predsjedništva. Oni kao šefovi države ne potpadaju pod "diplomatska pravila". Reagirali su više od 24 sata nakon, što im ne daje za pravo, ali ih na određeni način opravdava. I na kraju, tu je došlo u zapećak ono što je bitno u hrvatskim odnosima s BiH. To što si je netko zamislio da će luka u Neumu koja nije dva metra duboka biti otvoreni put na more, što sprječava most. Raditi iz toga problem je stvar krive bošnjačke politike u BiH. Raditi iz toga iranski utjecaj i radikale je promašena stvar. Što se novinarke Jerusalem Posta tiče, netko joj je to rekao. Što je problem? Hrvatska prikazuje nevjerojatan kompleks prema državi Izrael, kao da smo svi odgovorni za ustaške zločine niti im se smije prigovoriti. Prigovara se BiH, ali ne i predsjedniku Izraela što je iz njegova kruga došla ta izjava", rekao je Puhovski pa se osvrnuo na činjenicu da predsjednica prečesto mora nešto demantirati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tako iz razloga što je pod užasnimpritiskom. Djelovala je uspaničeno, čini se takvom tjednima. Nije u kampanji, a je. Nije još ni rekla kad će jer se ne može odlučiti. Nervozna je pa su joj greške moguće."

Bez obzira na sve, u Bosni i Hercegovini stvarno postoje vehabije, postoje radikalne grupe, postoje borci koji se vraćaju iz Islamskedržave. A dužnosnici iz BIH uvijek odgovaraju kao da je to potpuno izmišljena priča. Izvješća SOA-e da su u BiH lani uhićeni vehabije koji su planirali terorističkih napad, da je tisuću osoba iz jugoistočne Europe otišlo u ISIL, da se širi radikalni islam... Nije baš da je predsjednica to izmislila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni tvrde da je izmišljena, naši pretjeruju. Uvijek ista priča. Da kažem sasvim jednostavno, puno veći problem za Hrvatsku su Izetbegović i Komšić nego vehabije. Guraju Hrvatsku u sukob, a Hrvatska nije nevina", pojašnjava Puhovski.

Te teme još će se sasvim sigurno "vrtjeti", ali u ovom trenutku zanimljivi su predsjednički kandidati, kao Milanović koji bi selio predsjednika s Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On ima jednu želju, da mu Grabar-Kitarović bude protukandidat. Smatra se superiornim u odnosu na nju, zato se tako ponaša. Njegov problem je kad naiđe na Škoru, koji se ne pravi pametan. Ona se pravi pametna", govori politički analitičar.

A tu je i tema joge...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno, ne prakticiram je. Znam ljude kojima čini dobro i ne vidim u čemu je problem. Ali, to pokazuje duboku nesigurnost Crkve, boji se svega."

Čini se kao da sve te manje bitne teme dolaze u prvi plan jer je još uvijek previše vremena do izbora pa kandidati ne ističu neke ozbiljnije, za građane važnije teme. No, ovaj vikend mogli bi se susresti u Sinju svi zajedno prvi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeren sam da se neće susresti ili da će učiniti sve da se izbjegnu. Milanović je tamo kao kod kuće, predsjednica je tamo po službenoj dužnosti, a Škoro će biti negdje sa strane", zaključuje Puhovski.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo