VREMEPLOV / Puljak je ispisao povijest. Prvi je od '90. kojem su Splićani drugi put dali povjerenje, ovo su njegovi prethodnici

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Redni broj pred Puljkovim imenom u nedjelju je zaokružilo 27.496 Splićana

11.7.2022.
13:00
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Ivica Puljak ispisao je povijest. Jedini je od osamostaljenja Hrvatske koji je dva puta zaredom zasjeo u gradonačelničku fotelju grada pod Marjanom. Puljak je, podsjetimo, u travnju ove godine, nakon deset mjeseci vladanja Splitom, podnio ostavku. A na izvanrednim lokalnim izborima u drugom krugu pobijedio je nestranačkog HDZ-ovog kandidata Zorana Đogaša. I to nadmoćno. Naime, redni broj pred Puljkovim imenom u nedjelju je zaokružilo 27.496 Splićana, dok je to za Đogaša učinilo njih 13.243. Od ukupno 146.583 njih s pravom glasa. O ruci koja će voditi Split tako je odlučivalo tek 28,35 (nevažećih je bilo jedan posto listića) posto građana s pravom glasa.

Nedostajalo je Puljku 500-tinjak glasova da ključeve Splita preuzme u prvom krugu izvanrednih izbora pa se tako iz Grada pod Marjanom umalo odselio i bivši poteštat Željko Kerum koji je izjavio da će to i učiniti ako Centrov kandidat odnese pobjedu bez provođenja drugog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, šalu na stranu, s obzirom na to da je Puljak ispisao povijest, vratimo se povijesti i prisjetimo svih onih koji su vladali Splitom. Bili lijevi ili desni, nikada nitko od njih gradom nije zavladao dvaput. Osim Puljka, a on je 12., odnosno 13. gradonačelnik Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split je najviše gradonačelnika imao iz redova HDZ-a. Njih petoricu (šestoricu, ubrojimo li Nikolu Grabića koji je iz redova HSLS-a prešao u redove stranke koja broji najviše članova u Lijepoj Našoj, op.a.).

Dakle, Onesin Cvitan iz redova HDZ-a bio je prvi gradonačelnik Splita, a funkciju je obnašao od 1990. do 1991. godine. Nakon njega, ključeve grada preuzeo je HDZ-ov Petar Slapničar i to od 1991. do 1993. godine. Naslijedio ga je Nikola Grabić, a potom je prvi čovjek grada 1997. godine postao HSLS-ov Ivan Škarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KUZMANIĆ ZASAD OSTAJE /

Sutra točno u podne Ivica Puljak i Bojan Ivošević, nakon deset mjeseci na čelu Splita, predaju svoje ostavke

Image
KUZMANIĆ ZASAD OSTAJE /

Sutra točno u podne Ivica Puljak i Bojan Ivošević, nakon deset mjeseci na čelu Splita, predaju svoje ostavke

Slobodan Beroš iz redova SDP-a na vlasti je bio od 2002. do 2003. godine. Zatim je gradom pod Marjanom upravljao Miroslav Buličić do 2005. godine, a do 2007. HDZ-ov Zvonimir Puljić. Tada ga je naslijedio stranački kolega Ivan Kuret koji je funkciju obnašao do 2009. godine. Od njega je, pak, ključeve grada preuzeo Željko Kerum do 2013. godine. Splićani su potom izabrali SDP-ovog Ivu Baldasara, a onda ponovno čovjeka iz redova HDZ-a Andru Krstulovića Oparu.

Novi-stari gradonačelnik Puljak je, podsjetimo, u svom prvom govoru zaposlenicima Banovine, rekao da mu je namjera biti gradonačelnik u dva mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne više od toga mislim da bi to i zakonski trebalo ograničiti”, kazao je u lipnju prošle godine. Najavio je i da će prvi mandat iskoristiti za dovršavanje projekata koji godinama stoje u ladicama, a da će u drugom realizirati velike projekte koji će definirati Split za sljedećih 50 do 100 godina.

Ulazi li u tu jednadžbu prvih 10 mjeseci Puljkove vladavine prije ostavke i izvanrednih izbora, nije nam poznato. Ali, s obzirom na to da su mu birači dali povjerenje drugi put u dvije godine, ne treba isključiti mogućnost da bi to mogli učiniti ponovno…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo