čudo slobodne i neovisne države / Puljićeva propovijed u Kninu: 'Tuđman poljupcem stijega poručio da hrvatska povijest više neće šutjeti'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kazao je da smo proživljavali pravu kalvariju, ali nismo se predavali niti gubili nadu

5.8.2019.
14:09
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić poručio je u ponedjeljak, prevodeći svetu misu za Domovinu u kninskoj crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta da u Kninu povijest nije šutjela.

Služeći misu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice operacije Oluja, na kojoj je bio i državni vrh, Puljić je kazao kako branitelji nisu bez razloga nosili Gospinu krunicu oko vrata, a po brojim skloništima i obiteljskim ognjištima toga vremena nizala su se zrnca krunice i molilo se: "Zdravo, Marijo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz Gospinu pomoć dogodila su se brojna čudesa koja se ljudski ne mogu razumjeti jer kako objasniti čudo slobodne i neovisne države koju ispočetka nisu željeli svjetski i europski moćnici, kako razumjeti čudo što smo ne samo obranili svoje ognjište nego i preživjeli užas razaranja i strategiju spaljene zemlje, kako to da nitko nije umro od gladi, ostao nezbrinut kad mu je dom bio razrušen", rekao je Puljić.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uživo osjećamo kako ovdje, u kraljevskom gradu Kninu, naša narodna i crkvena povijest nije šutjela", naglasio je zadarski nadbiskup, parafrazirajući riječi pape Ivana Pavla Drugog tijekom posjeta katedrali Sv. Duje u Splitu 1998. godine.

Kazao je da smo proživljavali pravu kalvariju, ali nismo se predavali niti gubili nadu te da smo se s krunicom oko vrata borili protiv zla i uništavanja i osvojili slobodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima ih koji su još uvijek zatečeni i iznenađeni tom slobodom, drugi je još nisu ni prihvatili, a trećima je ona nakon 27 godina pričin i opsjena, kako piše u novinama, 'treperava fatamorgana na obzorju'. Nema koristi takve razuvjeravati pogotovo ako nisu nikada ni željeli, ali ni sanjali o narodnoj slobodi i državnoj samostalnosti", ustvrdio je.

Istaknuo je i kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poljupcem stijega na Kninskoj tvrđavi poručio svima da hrvatska povijest više neće šutjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo