ministrov plan / Puno uzima, a malo daje: Što o poreznoj reformi kažu stručnjaci, a što poslodavci?

Vlada je ipak prihvatila da se PDV smanji i na živu stoku i jaja, no - nijedan drugi značajniji prijedlog iz javne rasprave nije prihvaćen

20.9.2018.
22:21
VOYO logo

U finišu pripreme trećeg kruga porezne reforme u ministrov plan ugurali su se i oni. Svinje, krave, sve žive životinje... Na inicijativu uzgajivača ubuduće će se i na njih PDV obračunavati po sniženoj stopi. Vlada je prema Saboru poslala paket od ukupno 9 zakona. A baš onaj koji mijenja stope PDV-a - daleko je najteži, proračun će stajati milijardu i 400 milijuna kuna. 

"Prijedlog je da se spušta opća stopa poreza na dodanu vrijednost s 25 na 13 za kategorije koje su najvećim dijelom u segmentu hrane", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 12 posto tako će se smanjiti PDV na svježe meso, ribu, voće, povrće, pelene, žive životinje i jaja. A prema gruboj računici prosječnoj bi se obitelji mjesečni trošak zbog toga trebao smanjiti za oko 80 kuna. I to naravno, ako trgovci spuste cijene.

I tu porezna reforma donosi promjene, no one s nižim plaćama neće nimalo razveseliti. Naime - država ukida doprinos za zapošljavanje te za zaštitu na radu. No povećava doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16 i pol posto. Tako će doprinosi umjesto 17,2 - ubuduće ukupno iznositi 16 i pol posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to - Vlada diže osnovicu za obračun poreza na dohodak po stopi od 24 posto sa 17 i pol na iznos do 30 tisuća kuna. Ako uštedu na doprinosima od 900 milijuna kuna - poduzetnici prenesu u plaće - prosječna bi trebala porasti za svega 31 kunu na 6383 kune. Značajnije bi rasla ona od 20 tisuća. Za 1020 kuna. 

Sve je to simpatično, ali puno premalo, tvrde poslodavci. "Ono što mi očekujemo minimalno, postoje mjere koje državni proračun ne koštaju ništa... To je primjerice 13 plaća. To je trošak poslodavca koji bi dao radniku, ali bez poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željeli bi platiti radnicima topli obrok, ali ne bi na to htjeli platiti poreza kao da im dajemo plaću, željeli bi da se radnici voze, da im možemo platiti prijevoz, ali da ne bude tretirano kao plaća, nego naš trošak poslodavca", kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Htjeli bi i da se značajno smanje stope poreza na dohodak i još mnogo toga. Ministar Marić to naziva nereralnom listom želja. "Oni su svjesni da je nemoguće sve to provesti u smislu fiskalnih efekata. Samo u sustavu PDV-a čitav niz koje bi još trebalo proizvode sniziti i smanjiti, neke nije moguće zbog direktiva, nego zbog fiskalno efekta", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije moguće jer je država preskupa, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny. "U ovom trenu se samo govori o prihodovnoj strani, a vlada ne djeluje na rashodovnoj strani koja je od krize 2008. narasla 50 mlrd kuna. Dok se ne snizi troškovi javnog sektora, neće se moći radikalnije snižavati ni porezno opterećenje", tvrdi Novotny.

A ono je među najvećim u Europi. Uz sve ovo, od značajnih mjera - od 1.1. iduće godine porez na promet nekretnina smanjit će se 4 na 3 posto, no zato bi maksimalni paušalni porez po krevetu mogao iznositi i do 1500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo