Jedni zadovoljni, drugi ne / Pupovac govorom ponovno podigao prašinu među vladajućima: 'Ovakvo soljenje pameti, pristup s visine...'

Ipak, službeni stav Vlade je da je zadovoljna onim što je od Pupovca čula jer se, kažu, ogradio od spornih izjava

11.9.2019.
18:45
VOYO logo

Nakon 19 dana iščekivanja Milorad Pupovac ipak se nije ogradio od poistovjećivanja  današnje Hrvatske s NDH. Tvrdi da on vrlo dobro zna razliku između demokratske Hrvatske i zločinačke NDH.

Iako su koalicijski partneri to od njega tražili kako bi mogli dalje surađivati u Vladi, Pupovac se nije ispričao niti dao naznaku izlazi li njegov SDSS iz koalicije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da je razočaran Pupovčevim nastupom te da će razmotriti hoće li ostati u koalicji.

Ipak, službeni stav Vlade je da je zadovoljna onim što je od Pupovca čula jer se, kažu, ogradio od spornih izjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko sam izjavu vidio, ja ju doživljavam i razumijem tako da se on (Pupovac) ogradio od svih onih stvari koje je zapravo bio rekao: povezati današnju Republiku Hrvatsku s NDH, Hrvatsku kao faktor nestabilnosti u regiji, i pritom reći da je Vlada odgovorna za sve to... Mislim da se u današnjoj izjavi otklonio od toga", izjavio je ministar pravosuđa, HDZ-ovac Dražen Bošnjaković.

No jasno je da među HDZ-ovcima u Vladi nema suglasja. Prije konferencije za medije potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković je poručio: "Očekujem da objasni što je rekao, a mislim da bi se trebao i ispričati".

Nakon što je isprika izostala Butković je rekao da će se "suzdržati od komentara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram još dobro to proanalizirati i vidjeti pa ćemo u stranci o tome svemu popričati još malo", kazao je.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik partnerskog HSLS-a Darinko Kosor poručuje da je press konferencijom jako razočaran, a prijeti i izlaskom iz koalicije: "Za ovakvo soljenje pameti, za ovakav pristup gdje s visine, gdje se stalno spominje '41., a živimo u 2019., gdje se hrvatskom narodu i hrvatskim građanima dijele lekcije apsolutno - ne. Ako je HDZ to spreman prihvatiti, O.K., ali mi nismo! Ovakve pressice su zrno razdora, stvarno ne znam zašto Milorad Pupovac to radi, ali u toj priči HSLS više, kao demokratska stranka, ne želi biti".

HSLS će, poručuje, konačnu odluku donijeti ovoga vikenda na Glavnom odboru stranke, a tada će o izlasku odlučivati i HDSSB jer su i njima današnje Pupovčeve poruke neprihvatljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partneri iz HNS-a, pak, stvari vide suprotno.

"Ako se pažljivo iščitava njegov govor na današnjoj press konferenciji, on se vrlo jasno distancirao od NDH. Dugo smo očekivali, mediji pogotovo i građani, tiskovnu konferenciju. Za nas u HNS-u ona je očekivana i reagiranje i izjava kolege Pupovca koji su na tragu nastavka suradnje, daljnje suradnje", rekao je predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno nakon press konferencije Inicijativa branitelja grada Petrinje predala je DORH-u kaznenu prijavu protiv Pupovca tereteći ga da je javnom usporedbom Hrvatske s NDH počinio kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske.

"Zbog izgovorenih riječi, povrede ugleda države Hrvatske i svih branitelja Katoličke crkve. 28 godina Milorad Pupovac unosi nemir, razdor među hrvatski narod i huška narod. Zbog toga smo prinuđeni podnijeti kaznenu prijavu", rekao je Ivo Vranjić iz Inicijativa branitelja grada Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HVIDRA-e, koja je također tražila ispriku ili odlazak SDSS-a iz koalicije, poručuju da su pratili što je Pupovac rekao, ali će reagirati, kažu, nakon odluke SDSS-a.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo