TOLERANCIJA NEDOPUŠTENOG / Pupovac prozvao Sabor zbog nejednakog odnosa prema Jasenovcu i Bleiburgu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pupovac je podsjetio da su u Hrvatskoj na snazi isti zakoni koji zabranjuju fašističke i ustaške simbole

9.4.2019.
11:51
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac optužio je u utorak Hrvatski sabor, kao pokrovitelja oba komemorativna skupa, za nejednak odnos prema odavanjima počasti žrtvama Jasenovca i Bleiburga.

"Prema prvom, jasenovačkom, Sabor se odnosi kao da nije pokrovitelj u istinskom smislu, prema drugom, bleiburškom, kao da je istinski i posvećeni pokrovitelj", poručio je Pupovac u Saboru, pa objasnio zašto tako govori

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon odluke austrijskih vlasti da se zabrani skup u Bleiburgu na način kako je do sada održavan, sva vlast u Hrvatskoj, svjetovna i crkvena, izvršna i predstavnička, učinila je sve da ispregovara pretpostavke da se taj skup održi, pristajući na to da poštuje austrijske zakone koji zabranjuju veličanje fašističkih, u ovom slučaju ustaških, ideja, simbola i poruka", naglasio je. 

Dodao je kako su u Hrvatskoj na snazi isti zakoni koji zabranjuju fašističke i ustaške simbole, na snazi su odredbe Ustava, presuda Ustavnog suda o slučaju općine Slatinski Drenovac, gdje je jedna ulica nosila naziv 10. travnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovčevo izlaganje dobacivanjem je iz klupe popratio Željko Glasnović iz Kluba Nezavisni za Hrvatsku, a kasnije i ustvrdio da je u spomenutoj općini 1990-ih godina "u podrumu hrvatske pravoslavne crkve iskopano oko 500 lubanja pobijenih Hrvata, da je to je bio prvi partizanski konc-logor". 

Pupovac: Skup je u Jasenovcu u petak bez službenog predstavnika Sabora i Vlade

Dvojeći treba li nakon toga nastaviti izlaganje, SDSS-ov zastupnik poručio je kako Glasnovićev postupak vrijeđa dostojanstvo svih zbog kojih će se u petak održati skup u Jasenovcu, "bez službenog predstavnika Sabora i Vlade". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što smo čuli slika je Hrvatske koja je spremnija poštivati tuđe nego vlastite zakone, izboriti se da stvori pretpostavke za komemoriranje onih koji su iza sebe ostavili krvave tragove nad ljudima koji nikome ništa nisu učinili. Ti u Jasenovcu nisu krivi ni za jednog mrtvog na Teznom, Kočevskom Rogu ili Macelju, ali mnogi na tim mjestima su krivi za desetke i stotine tisuća ubijenih diljem tzv. NDH", izavio je Pupovac.

"Umjesto da se tome posvetimo, umjesto da primijenimo svoje zakone, toleriramo da se u našoj zemlji obnavlja sukobljvanje na temama II. svjetskog rata", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkić: Ne dijelimo se na žrtvama, ne dijelimo žrtve, zločin je zločin

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić (HDZ) upozorio je Glasnovića zbog dobacivanja, a Pupovca i sve ostale kolege pozvao da se ne dijele na temama odavanja počasti žrtvama. 

"Molim da se na tim temama ne dijelimo, da se ne dijelimo na žrtvama, da ponovno ne dijelimo žrtve. Zločin je zločin, s čije god strane dolazio", poručio je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo