'Nema formalnih zapreka' / Pusić: Hrvatska treba, hoće i mora ući u Schengen, unatoč sporu sa Slovenijom!

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Sljedeće godine najavila se inspekcija koja će prekontrolirati jesmo li udovoljili svim uvjetima, temeljem tog izvješća ukoliko ono bude pozitivno i konstatira da smo svemu udovoljili Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen'

30.7.2015.
11:35
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Nema formalnih zapreka ulasku Hrvatske u Schengensku zonu i ako inspekcija 2016. ocijeni da su ispunjeni svi uvjeti Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen, rekla je u četvrtak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacivši da bi Slovenija zbog arbitražnog spora mogla blokirati taj hrvatski put.

Hrvatski je parlament u srijedu jednoglasno obvezao vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom nakon afere "Pirangate" u kojoj je slovenska strana prekršila nepristranost Arbitražnog suda zbog čega se u Sloveniji javljaju pozivi da Ljubljana blokira Zagrebu ulazak u Schengensku zonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljedeće godine najavila se inspekcija koja će prekontrolirati jesmo li udovoljili svim uvjetima, temeljem tog izvješća ukoliko ono bude pozitivno i konstatira da smo svemu udovoljili Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen", rekla je prva potpredsjednica vlade i šefica diplomacije.

Podsjetila je da je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom kao i Hrvatska i u tom pogledu formalnih zapreka očito nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je ušla u Schengen s neriješenim problemom granica imajući na vanjskoj granice zemlju nečlanicu EU, kakva je tada bila Hrvatska, rekla je Pusić te istaknula da Hrvatska kandidira za Schengen s državom članicom EU, Slovenijom.

Nakon hrvatske odluke o povlačenju iz arbitraže neki su slovenski političari, poput bivšeg ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela predložili da bi Slovenija, članica Schengenske zone, trebala Hrvatskoj blokirati ulazak u taj prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se bilo tko hoće ponovno ispočetka uvlačiti u takvu vrstu igara, to zaista nije više za našu vladu", rekla je ministrica Pusić.

Slovenija je zbog graničnog spora mjesecima blokirala Hrvatskoj pregovore o ulasku u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
slovenski stručnjak o ideji 'velike hrvatske' /

'Milanovićeva vlada popušta nacionalističkim pobudama kako bi ostala na vlasti!'

Image
slovenski stručnjak o ideji 'velike hrvatske' /

'Milanovićeva vlada popušta nacionalističkim pobudama kako bi ostala na vlasti!'

Neki slovenski stručnjaci, poput Zijada Bećirovića, direktora ljubljanskog Instituta za balkanske i europske studije, smatraju da Slovenija ne treba odgovarati Hrvatskoj takvom protumjerom već se ponašati "civilizirano".

Bećirović, koji je u intervju u srijedu oštro kritizirao hrvatsko ponašanje, rekao je da Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i da neće tako brzo u Schengen kako najavljuju njezini političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitražni sud kojemu su Hrvatska i Slovenija povjerile da riješi granicu između tih dviju zemalja trebao je krajem godine donijeti odluku no Hrvatska je odlučila povući se nakon što su u javnost procurile snimke na kojima se predstavnica slovenske vlade sa slovenskim sucem dogovara o daljnjim koracima u postupku. I ona i sudac u međuvremenu su podnijeli ostavku.

Prema Schengenskom sporazumu državljani zemalja članica Europske unije mogu se slobodno kretati po drugim članicama bez predočenja osobnih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo