važno tko donosi zakone / Pusić pozvala građane da izađu na EU izbore: 'I mala zemlja ima utjecaj'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozvala je danas građane da izađu na europske izbore jer, kako kaže, nije istina da mala zemlja ne može imati utjecaja i nije nevažno tko će donositi zakone po kojima će živjeti.

9.5.2014.
14:29
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Mala zemlja poput Hrvatske može imati utjecaja u Europskoj uniji, ali mora biti dobro pripremljena, znati koji su joj interesi i kako ih predstaviti i zbog toga je jako važno da hrvatski građani izađu na izbore za Europski parlament 25. svibnja, izjavila je u petak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

 "Nije istina da mala zemlja ne može imati utjecaja. Mala zemlja samo mora biti dobro pripremljena, mora razumjeti što su naši interesi i mora biti pametna i artikulirana u predstavljanju tih interesa i zato je neobično važno da svi izađemo na izbore za Europski parlament 25. svibnja", rekla je Pusić na središnjoj proslavi Dana Europe u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić naglašava kako je važno što se u ovom slučaju mogu birati konkretni pojedinici, a ne samo stranačke liste. "Možemo birati ljude s bilo koje liste ovisno o našoj procjeni njihova svjetonazora, njihovih vrijednosti, njihove marljivosti, njihove pameti, njihova znanja i iskustva", rekla je Pusić.

Dodala je da nije nevažno tko će donositi zakone po kojima ćemo živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da su ovo prvi pravi izbori za Europski parlament u Hrvatskoj te da će oni koji budu izabrani sljedećih pet godina zastupati Hrvatsku, hrvatske ideje, ne nužno i hrvatske institucije, ali apsolutno da hrvatske građane.

Sličnu je poruku uputila voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić koja je podsjetila da se 25. svibnja održavaju izbori za Europski parlament u svih 28 država članica EU-a i omogućuju da više od 400 milijuna europskih građana, među kojima su i hrvatski, daju svoj glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema pravog i nema krivog izbora, jedino je važno da ljudi izaberu u kojem smjeru će njihovi predstavnici voditi EU. Iskoristite svoju moć, izađite i odlučite tko će voditi Europu", poručila je hrvatskim građanima.

Pusić je zahvalila svim članicama EU-a koje su pružale potporu RH na razne načine tijekom njezinih pregovora o članstvu i kazala je da je najbolji način zahvale da Hrvatska pomogne svojim susjedima koji imaju europsku perpektivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara što misli da građani danas najviše percipiraju drugačijim u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU, Pusić je rekla da misli da je to ukidanje carine. Izrazila je nadu da će RH do 1. srpnja iduće godine ispuniti i sve uvjete za ukidanje granične policije, što će, po njezinim riječima, također biti nešto vrlo opipljivo i prepoznatljivo. "Građanima je carina prepoznatljiva, a naročito tvrtkama", rekla je Pusić, dodajući da je izvoz u članice EU-a porastao preko 20 posto.

Okupljenima na središnjoj proslavi Dana Europe, održanoj na trgu ispred Kuće Europe u Zagrebu u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništva Europske komisije, obratila se i veleposlanica Grčke, zemlje predsjedateljice Europskom unijom, Eleni Gerokostopoulou te voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu Branko Baričević, koji je uručio nagrade pobjednicima fotonatječaja "Lov na najbolji EU trenutak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo