najviše se odnosi na njemačku / Pusić se nada da će se u Bruxellesu dogovoriti vraćanje ekonomskih migranata

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Istaknula je kako bi sastanak smatrala uspješnim kada bi njegov rezultat bio praktičnija i brža koordinacija ministara unutarnjih poslova na toj ruti

25.10.2015.
14:57
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izrazila je u nedjelju nadu da će rezultat sastanka u Bruxellesu o migrantskoj krizi na balkanskoj ruti biti i dogovor o vraćanju ekonomskih migranata, što se prije svega odnosi na Njemačku, te o financijskoj i političkoj podršci Turskoj o zaustavljanju vala migranata.

"Također, dok traje pritisak imigranata, nadam se da će  sastanak rezultirati i većim stupnjem koordinacije država na koridoru od Grčke do Njemačke, kako članica i nečlanica EU-a", kazala je  Predsjednica HNS-a Pusić novinarima nakon proslave 25 godina stranke upitana što očekuje od  izvanrednog sastanka u Bruxellesu o migrantskoj krizi čelnika 10 zemalja balkanske migrantske rute i europskih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako bi sastanak smatrala uspješnim kada bi njegov rezultat bio praktičnija i brža koordinacija ministara unutarnjih poslova na toj ruti.

Pusić je kazala i da Hrvatska smatra promašenim da se države koje su na koridoru migranata od Grčke do Njemačke  međusobno svađaju i optužuju umjesto da si pomažu i počnu surađivati - posebno kada je velik pritisak izmjeglica i imigranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpuno je jasno kako nema mogućnosti da se manji broj  izbjeglica pojavi na granici između Hrvatske i Slovenije, nego što ih se pojavi na granici između Grčke i Makedonije", rekla je.

Napominjući kako sama Grčka ne može zaustaviti val migranata, Pusić drži kako bi u dogovoru s Turskom, koja bi s svoje strane zaustavila val, Grčka postala vanjska granica EU-a. "Odnosno, ključna točka na kojoj se zaustavlja val izbjeglica koje, usprkos Turskim naporima, prelaze i žele ući u EU. Kroz selekcijske centre koji su uspostavljeni u Grčkoj i Italiji ljudi bi bili obrađivani i bilo bi jasno tko ima pravo na azil", smatra Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo