FLEKSIBILIZACIJA RADNOG VREMENA / Rad četiri dana tjedno u Hrvatskoj? Ne baš, ali nudi se 'petak u papučama'

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatski Zakon o radu po pitanju fleksibilizacije poprilično je rigidan i zahtijeva radni tjedan od najmanje 40 sati

7.10.2019.
8:20
Shutterstock
VOYO logo

Kako zadržati radnike u Hrvatskoj i privući nove kvalitetne zaposlenike, goruće je pitanje poslodavaca, doduše, ne samo u Hrvatskoj.

Jedno od rješenja je fleksibilizacija radnog vremena i stvaranje boljih radnih uvjeta zaposlenika. Na tom tragu razmišljaju i u Atlantic grupi čiji je suvlasnik Emil Tedeschi najavio da kompanija razmišlja o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompresiranje pet radnih dana u četiri u kojima se odradi 10 sati pa radnici imaju tri dana odmora što može smanjiti stres i povećavati produktivnost, uvela je konzultantska tvrtka Logička matrica u kojoj ne skrivaju zadovoljstvo, o čemu su već ranije pisale Vijesti.hr, kao i analizirale skraćivanje radnog tjedna u Hrvatskoj i u svijetu.

Podsjetimo, hrvatski Zakon o radu po pitanju fleksibilizacije poprilično je rigidan i zahtijeva radni tjedan od najmanje 40 sati, no oni mogu biti raspoređeni sukladno dogovoru. U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova, radnik mora raditi duže, ali najviše do osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Orbicu za koji radi 8000 zaposlenika u 20 zemalja, od kojih je više od 900 djelatnika u Hrvatskoj, o tome ne razmišljaju. "Iz naše kompanije nitko ne odlazi i o tome ne razmišljamo", kratko je kazao vlasnik Branko Roglić za Poslovni dnevnik, koji se raspitao i kako stoje stvari u drugim kompanijama u Hrvatskoj.

U Ersteu već imaju verziju 4-dnevnog radnog tjedna iako ne u punom obliku, u toj banci opcija se zove "Skraćeni petak", a svodi se na produžen rad tijekom prva četiri rada dana i kraći radni dan petkom.  Od ostalih opcija iz Erstea ističu da zaposlenima omogućuju klizno radno vrijeme na poslovima gdje vrsta posla dozvoljava, mogućnost rada u nepunom radnom vremenu, mogućnost uvođenja radnog vremena s drugačijim početkom i završetkom unutar iste organizacijske cjeline, ovisno o potrebama radnika i mogućnostima posla, a "Moj dan" projekt je fleksibilnog mjesta rada gdje je zaposlenicima omogućen rad izvan ureda do četiri puta mjesečno. 

Iz Hrvatskog Telekoma ističu da poznaju mogućnost rasporeda radnog vremena koje odstupa od uobičajenog 5-dnevnog radnog tjedna, a ta mogućnost ugrađena i u kolektivni ugovor HT-a.  "Fleksibilnost radnog vremena jedna je od najvažnijih pogodnosti prepoznatih od strane naših zaposlenika i zato smo nedavno proširili dostupne oblike fleksibilnog rada kako bismo podržali razvoj digitalne kompanije", kažu u HT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju su uveli mogućnost češćeg rada od kuće kroz "Petak u papučama" i  fleksibilnije dnevno radno vrijeme, veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla, za one kojima to dozvoljava priroda posla. "Ovisno o povratnim informacijama nastavit ćemo proširivati mogućnosti. Svjesni smo da u privlačenju i zadržavanju ključnih talenata, fleksibilnost radnog vremena predstavlja važan element", kažu u HT-u.

Ina fleksibilne oblike rada primjenjuje od 2016., danas ih koristi više od 1.200 radnika uz, kažu, prosječno zadovoljstvo od 99 posto. Zaposlenici mogu birati "FlexiTime", mogućnost biranja početka i kraja radnog dana te duljinu trajanja dana, kao i "FlexiPlace", opciju rada od kuće četiri puta mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz fleksibilno radno vrijeme već postoji mogućnost za naše radnike da "višak" sati nakupljenih u tjednu povremeno zamijene za slobodne sate ili dan po izboru što u praksi znači da smo u Ini već omogućili kraće trajanje radnog tjedna", napominju u kompaniji.  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo