zakon o radu ili viša sila? / Rad već ove nedjelje? Novosel: 'Oni koji budu otvoreni dobit će kazne'; Westgate: 'Ne vidimo prepreke'

Image
Foto: Pixsell

U Westgateu smatraju da se ovakva situacija može protumačiti kao - viša sila

27.5.2020.
8:45
Pixsell
VOYO logo

Nacionalni stožer odlučio je ukinuti zabranu rada nedjeljom zbog povoljne epidemiološke situacije. 

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" Mladen Novosel predsjednik SSSH-a ocijenio je da trgovine ne mogu otvoriti vrata već ove nedjelje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se poštuje Zakon o radu, ovaj vikend ne bi trebali raditi jer se raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama", ocijenio je Novosel.  

"Neki će početi raditi. Sve ovisi o tome kako se poslodavci dogovore sa svojim zaposlenicima", smatra Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denis Čupić, direktor trgovačkog centra Westgate, pojasnio je stajalište trgovaca. 

"Ako radnik i poslodavac konsenzualno utvrde da se može raditi ne vidim prepreke da se u nedjelju radi, uz to i radno zalonodavstvo predviđa i višu silu, a ovakvo ukidanje ograničavanja s manje od 7 dana bi se pravno moglo tako tumačiti - u situaciji da imamo enorman pad prodaje, visoke zalihe sezonskih roba na policama te pitanje opstanka niza trgovaca u danoj gospodarskoj stvarnosti", poručio je Čupić za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nova odluka /

Zbog povoljne epidemiološke situacije: Stožer ipak ukinuo zabranu rada nedjeljom!

Image
nova odluka /

Zbog povoljne epidemiološke situacije: Stožer ipak ukinuo zabranu rada nedjeljom!

Uputio je i kritiku sindikatima. 

"Vjerujem da radnicima je itekako u interesu očuvanje tvrtki za koje rade pa tako i njihovih radnih mjesta dok od sindikata sve više vidimo populističke poruke, neargumentirano guranje svjetonazorskih ispred analitičkih argumenata gospodarstva te u krajnjoj liniji nikako ne jasno zalaganje za očuvanje radnih mjesta, plaća a naravno za sve nepravilnosti i zalaganje za kontrolu istih. Naime, u cijeloj diskusiji sindikati paušalno prozivaju poslodavce, a ukoliko nepravilnosti oko plaćanja postoje nadam se da su iste redovno prijavljivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako gospodin Novosel očito vođen svjetonazorom propušta uvidjeti da se Zakonom o trgovini ne regulira rad radnika nego samo trgovačkih objekata te se i dalje mogu puniti police, skladišta i slični poslovi obavljati. Isto tako sindikati propuštaju shvatiti da se radnik štiti Zakonom o radu koji definira maksimalni broj nedjelja koji radnik može raditi i bazno povećanje je jedan nedvosmislen način. Sada su radnici ostavljeni na milost kolektivnim ugovorima kojih nema dok se ne donesu umjesto da radnike štiti kvalitetan Zakon o radu. Samo tada bi se smanjio potencijal neargumentiranih izjava i paušalnih medijskih ocjena sindikalnih čelnika", zaključuje Čupić. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo