Zaposlenici drugog reda / Rade isti posao, a imaju manje plaće i prava od kolega: Sindikat upozorava na loš tretman asistenata i poslijedoktoranada

Image
Foto: Shutterstock

Takva situacija je, poručio je sindikat, nezakonita, nepravedna i štetna

23.12.2020.
15:56
Shutterstock
VOYO logo

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je u srijedu priopćenjem na nezakonitosti aktualnog tretmana asistenta i poslijedoktoranada zaposlenih na znanstvenim projektima, te je pozvao nadležne da mlade kolege hitno izjednače u pravima s drugima.

Sindikat tvrdi da se asistenti i poslijedoktorandi zaposleni na projektima u nekim ustanovama tretiraju kao "zaposlenici drugog reda". Iako rade isti posao, imaju manje plaće i prava od svojih kolega čije se plaće financiraju iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pojedinim ustanovama asistente i poslijedoktorande koji rade na projektima uopće se ne smatra zaposlenicima ustanove, već zaposlenicima "projekta", kaže se u priopćenju.

Image
afera u splitu /

Nepotizam na Pravnom fakultetu u Splitu? Zaposlene dvije asistentice koje nemaju ni pravosudni ispit

Image
afera u splitu /

Nepotizam na Pravnom fakultetu u Splitu? Zaposlene dvije asistentice koje nemaju ni pravosudni ispit

Takva situacija je, poručio je sindikat, nezakonita, nepravedna i štetna, a za tu diskriminaciju nema nikakvog zakonskog uporišta, te se na zaposlene na projektima moraju primjenjivati sve odredbe i prava sklopljenog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ističe da je na nezakonit tretman asistenata i poslijedoktoranda u više navrata upozoravao odgovorne osobe u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Posljednji put, dodaje se u priopćenju, na sastanku 8. listopada s navedenim problemom upoznali smo državnog tajnika Stipu Mamića, a naknadno i samog ministra Radovana Fuchsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravne statuse navedenih zaposlenika nužno je pod hitno jedinstveno urediti i izjednačiti njihova prava s pravima kolega čije se plaće osiguravaju iz sredstava državnog proračuna, i to koordiniranim djelovanjem svih zainteresiranih subjekata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, poručio je, uz ostalo, sindikat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo