Zaposlenici drugog reda

Rade isti posao, a imaju manje plaće i prava od kolega: Sindikat upozorava na loš tretman asistenata i poslijedoktoranada

Takva situacija je, poručio je sindikat, nezakonita, nepravedna i štetna

Image
Foto: Shutterstock
Hina/ 23.12.2020. u 15:56

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je u srijedu priopćenjem na nezakonitosti aktualnog tretmana asistenta i poslijedoktoranada zaposlenih na znanstvenim projektima, te je pozvao nadležne da mlade kolege hitno izjednače u pravima s drugima.

Sindikat tvrdi da se asistenti i poslijedoktorandi zaposleni na projektima u nekim ustanovama tretiraju kao "zaposlenici drugog reda". Iako rade isti posao, imaju manje plaće i prava od svojih kolega čije se plaće financiraju iz državnog proračuna.

Na pojedinim ustanovama asistente i poslijedoktorande koji rade na projektima uopće se ne smatra zaposlenicima ustanove, već zaposlenicima "projekta", kaže se u priopćenju.

Image
afera u splitu

Nepotizam na Pravnom fakultetu u Splitu? Zaposlene dvije asistentice koje nemaju ni pravosudni ispit

Image
afera u splitu

Nepotizam na Pravnom fakultetu u Splitu? Zaposlene dvije asistentice koje nemaju ni pravosudni ispit

Takva situacija je, poručio je sindikat, nezakonita, nepravedna i štetna, a za tu diskriminaciju nema nikakvog zakonskog uporišta, te se na zaposlene na projektima moraju primjenjivati sve odredbe i prava sklopljenog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ističe da je na nezakonit tretman asistenata i poslijedoktoranda u više navrata upozoravao odgovorne osobe u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Posljednji put, dodaje se u priopćenju, na sastanku 8. listopada s navedenim problemom upoznali smo državnog tajnika Stipu Mamića, a naknadno i samog ministra Radovana Fuchsa.

Upravo se čita

Image
inspekcija će utvrditi

O smrti Matijanića oglasio se djelatnik Hitne: 'Nepotrebno se diže hajka na hitnu pomoć i ravnatelja Luetića'

Pravne statuse navedenih zaposlenika nužno je pod hitno jedinstveno urediti i izjednačiti njihova prava s pravima kolega čije se plaće osiguravaju iz sredstava državnog proračuna, i to koordiniranim djelovanjem svih zainteresiranih subjekata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, poručio je, uz ostalo, sindikat. 

Hina/ 23.12.2020. u 15:56

Više s weba

Pročitajte još

Image
svečano u kninu

Milanović dočekan povikom 'Uuuuu!', on poručio: 'Onaj koji se brani šutnjom nastrada. Hrvatska se nema od čega braniti'

Više s weba