Štićenici: 'Zatvoreni smo...' / Rade u nemogućim uvjetima: 'Prijete otkazom ako ne pristanemo na radnu izolaciju'

Radimo po 12 sati svakodnevno, radi se i po 24 sata, radi se u radnim izolacijama po 7 dana, kazala je djelatnica Doma

6.5.2020.
20:45
VOYO logo

Mjesec dana nakon što je otkriveno da je COVID-19 ušao u jedan splitski dom za starije, izvješća dvaju ministarstava potvrdila su ishod o kojem se već nagađalo: službeno nitko od odgovornih nije kriv za širenje zaraze. Kriv je virus.

Ipak, u SDP-u smatraju da odgovorni postoje, a zbog političkog kadroviranja i prikrivanja istine traže ostavku potpredsjednika Sabora i političkog tajnika HDZ-a Ante Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 25 štićenika splitskog doma u Vukovarskoj nakon mjesec dana vratilo se iz bolnice, a uskoro stižu i oni koji su preseljeni u makarsku Biokovku.

"Njih se očekuje oko 10., njihov povratak. Oni su svi u redu, također svi naši korsinici u Domu u Vukovarskoj su negativni, također i djelatnici i cijela situacija je maksimalno stabilizirana", poručila je Helena Bandalović, povjerenica Splitsko-dalmatinske županije za Dom za starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesec i pol dana smo zatvoreni"

Štićenici u Domu u Vukovarskoj požalili su se da jedini kontakt imaju sa Crvenim križem koji im dostavlja namirnice.

"Mjesec i pol dana smo zatvoreni, mjesec i pol. Recite mi pravo kad će nas pustiti par dana da prošetamo, moram otić podignuti penziju, moram platiti Crveni križ, moram platit struju, što ću raditi", izjavila je štićenica doma u Vukovarskoj koja je htjela ostati anonimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zasad ništa od popuštanja mjera.

"Sve mjere u smislu popuštanja takve jedne njihove izoliranosti moraju biti usklađene sa preporukama nadležnih tijela", rekla je Bandalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Škaričić ostao na dužnosti

Izvješća dvaju ministarstava nisu utvrdila ničiju odgovornost za širenje virusa u splitskom domu, a ravnatelj Škaričić ostao je na dužnosti. Zbog političkog kadroviranja, SDP traži smjenu Ante Sanadera s mjesta potpredsjednika Sabora. 

"Tražit će se odgovornost od Ante Sanadera s obzirom da je glavni činovnik oko zaštite i pokušaja prikrivanja istine koja se dogodila u situaciji oko staračkog doma u Splitu", poručio je Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a ocjenjuju ovo politikanstvom, jer dodaju kako Ante Sanader nema nikakve veze sa pozicijom Ivana Škaričića kao ravnatelja doma.

"Zbog činjenice da je netko imenovan temljem javnog natječaja od strane upravnog vijeća tražiti ostavku potpredsjednika Hrvatskog sabora je neprimjereno i skandalozno", rekao je Branko Bačić, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovi su epidemiju dočekali nespremni

Korona je u međuvremenu ušla i u staračke domove u drugim gradovima, a djelatnici tek anomnimo priznaju da rade u nemogućim uvjetima.

"Radimo po 12 sati svakodnevno, radi se i po 24 sata, radi se u radnim izolacijama po sedam dana gdje se ljudima prijeti otkazom ukoliko na to ne pristanu. Dolazi do svega, do obračuna sati imate neplaćenih prekovremnih, imate viška tjednih, a na kraju manjka mjesečne satnice gdje nam retrokativno uzimaju dane godišnjeg odmora", izjavila je djelatnica doma za starije i nemoćne koja je htjela ostati anonimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnica još priznaje da su svi domovi, što se tiče opreme, epidemiju dočekali nespremni, a samo je slučajno, smatra, što nisu svi postali dom u Vukovarskoj gdje je 18 štićenika u međuvremenu preminulo od koronavirusa. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo