MINUTA ŠUTNJE U MORH-U / Krstičević se upisao u knjigu žalosti: 'Josipe, stao si uz rame najvećih velikana i ratnika'

Image
Foto: Goran Latković

Josip Briški podlegao je ozljedama nakon napada na vozilo HV-a u Kabulu

25.7.2019.
8:10
Goran Latković
VOYO logo

Radni dan u Ministarstvu obrane, vojarnama u Hrvatskoj te diljem svijeta u misijama i operacijama u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici počeo je minutom šutnje te je na taj način odana počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu.

Josip Briški u srijedu koji je pogledao ozljedama nakon što se bombaš samoubojica zabio u jedno od vozila u konvoju na putu prema zračnoj luci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briški je prvi poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Krstičević: ''Stao si uz rame najvećih velikana i ratnika''

Ministar Damir Krstičević upisao se u četvrtak u knjigu žalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dragi i poštovni Josipe, hrabro i časno si otišao u vječnost i stao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika. Počivao u miru hrabri ratniče!", napisao je ministar.

Image
Foto: Goran Latković
Image
Foto: Goran Latković
Image

Smrt Hrvata u Afganistanu: AP objavio fotografije s mjesta gdje su stradali hrvatski vojnici

Image

Smrt Hrvata u Afganistanu: AP objavio fotografije s mjesta gdje su stradali hrvatski vojnici

U Knjigu žalosti upisali su i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, glavni direktor GS OS RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici MORH-a Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava GS OS RH, te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opraštajući se od preminulog vojnika, general Šundov je istaknuo: „Današnji dan započeli smo otvaranjem Knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika, kao i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji, kao i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu“.

General Šundov je rekao kako će se Hrvatska vojska sjećati Josipa kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama“, rekao je general Šundov.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio je 3. studenoga 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Ovo je prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Hrvatska zastava pred sjedištem NATO-a na pola koplja

Ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu u četvrtak je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio sućut zbog smrti Briškog. 

Druga dvojica ranjenih vojnika stabilno

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, koji su stradali rano u srijedu tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, stabilno su i izvan su životne opasnosti. Na liječenju su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su u Afganistanu bili angažirani na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga, napominje MORH i dodaje kako su svi ostali pripadnici 10. Hrvatskog kontingenta dobro i ne nalaze se u neposrednoj opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je MORH priopćio, u Afganistan će danas krenuti tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga brigadnim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio dvojicu ozlijeđenih pripadnika te pružio potporu ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta.

Odgovornost za napad preuzeli talibani

Odgovornost za napad preuzeli su talibani. Poručili su da je njihov borac umro kao "mučenik" nakon što je ubio ili ozlijedio "velik broj agenata CIA-e" raznijevši se u automobilu punom eksploziva, prenosi AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eskalacija nasilja događa se uslijed priprema za osmu rundu pregovora između Sjedinjenih Američkih država i talibanskih dužnosnika u Kataru ovog tjedna radi okončanja rata u Afganistanu koji traje 18 godina.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo