novi početak / Radnici 3. maja vjeruju Vladi: Sutra možemo krenuti s proizvodnjom, samo da radnici dobiju plaću'

Materijala za izgradnju nekih brodova imaju, potrebna je samo deblokada računa.

6.8.2019.
18:45
VOYO logo

Pet dana nakon što je Vlada objavila odluku da kreće u spas riječkog brodogradilišta, u 3. maj s potporom ministara stigao je premijer Andrej Plenković

No, u timu nije bio i ministar financija. Znakovito jer je financijska konstruklica Vlade nejasna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sastanak trajao dva sata premijer je bio štur s detaljima računice prema kojoj će s tri dovršena broda dobitak biti veći od uloženog.

Nakon sastanka premijer se susreo s radnicima koji su stpljivo čekali da iskažu zahvalnost na pruženoj prilici da dokažu koliko vrijede. Ponosno su pokazivali pokazuju što su do sada već napravili, ne spominjući da su mnogi od njih gladni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi radimo na tome da naš dogovor bude cjelovit, a on podrazumijeva plaće za radnike za cijelo ovo razdoblje kojeg nisu dobivali", poručio je Plenković.

Spas 3. maja dobio je blagoslov Europske komisije. Neupitna je spremnost Vlade koja mjesecima radi konstrukcije kako da pomogne. No na koncu nema tu prevelike filozofije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi brodovi, da se završe će se za njih dobiti više nego što će se potrošiti novaca za završetak i tu je kvaka 22. I ako se to može napraviti, onda se i mora napraviti", kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP)

No premijer i dalje šuti na pitanje o kolikoj se svoti radi: "Budite strpljivi, danas smo tu da čujemo u kojoj fazi je Uprava društva, u kojoj fazi su pripreme za dovršetak brodova, politička odluka je donesena, ovo je sad stvar provedbe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje ima li plan podršku ministra financija Plenković je rekao da ima podršku premijera.

"To je najbitnije, a ako ima moju (poršku), ima i cijele Vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Premijer je jutros viđen i na sastanku s Tomislavom Debeljakom. Špekulira se da je on i dalje jedan od mogućih strateških partnera, no trećemajcima se to ne sviđa. Plenković je rekao da je s Debeljakom pričao samo o Brodosplitu, ne i o 3. maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od ključnih pitanja bilo je i ima li u 3. maju dovoljno radnika za dovršetak brodova. Trenutno ih je 740, od čega je njih 51 posto u proizvodnji. Ali i oni koji su otišli spremni su se vratiti.

"Koliko ja znam samo čekaju telefonski poziv. Mislim da će se oni u roku od par dana odazvati", smatra Dalibor Čupković iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodovi koje treba dovršiti već su u poodmakloj fazi, a radnici 3. maja najgore su izdržali.

"Ovo je teško, baš je teško razdoblje. Motivira nas da završimo ove brodove da krenemo dalje. Da opstanemo", rekao je Predrag Kulaš, jedan od radnika 3. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku s premijerom i ministrima bio je i Juraj Šoljić koji u Nadzornom odboru škvera predstavlja radnike, od kojih većina zasad vjeruje Vladi.

"Bio je to jedan konstruktivan sastanak, objasnili smo razloge isplativosti i održivosti proizvodnje u 3. maju. Zahvaljujem se Vladi, posebno premijeru, ministrima koji su danas bili na sastanku, gradu, županiji. Zajedno smo raščistili neke nedoumice", rekao je Šoljić u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Materijala za izgradnju nekih brodova imaju, potrebna je samo deblokada računa.

"Mi već sutra možemo krenuti s proizvodnjom, samo da znamo za koga radimo brod i da radnici dobiju plaću", kazao je Šoljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo