ZABRANJEN ŠTRAJK / Radnici CA ogorčeni: Sindikati najavili žalbu i prijete otkazima, tvrde da im se krši ustavno pravo

Sud zabranio štrajk radnika u Croatia Airlinesu. Sindikati najavili žalbu, tvrde da im se krši ustavno pravo

9.8.2018.
18:45
VOYO logo

A snovima i planovima pilota i stjuardesa Croatia Airlinesa na put je stao Županijski sud u Zagrebu! Presudom je zabranjen štrajk. Nakon maratonskog vijećanja utvrdili su da sindikat nije pregovarao s Upravom u dobroj vjeri. Sindikati najavljuju žalbu i prijete odlaskom mehaničara i pilota. 

Sindkalci su se nadali, no Sud je presjekao - štrajka u Croatia Airlinesu ne smije biti! Evo i zašto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...Da tuženik nije pregovarao u dobroj vjeri i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem, ukazuje da tijekom pregovora - dao je svoj prijedlog ugovora koji nije bio prihvaćen, nakon čega je tužitelj odustao od daljnjih pregovora!" izjavila je Vlasta Feuš, predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Ogorčeni odlukom, sindikalci su odmah najavili žalbu Vrhovnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Županijski sud je donio odluku koja nam zabranjuje naše ustavno pravo na štrajk! Odluka suda je da mi nismo pregovarali u dobroj vjeri, ne znam po kojim je parametrima to uzeto, uzevši u obzir da smo uvjete za štrajk imali prije godinu dana!" smatra Antonio Čorak iz Organizacije radnika Croatia Airlinesa.

S druge strane, Uprava dakako zabranom zadovoljna. Tvrde da će štrajk izazvati kaos - za samu tvrtku, zračne luke, putnike, ali i velik broj radnika koji ga ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate, nasilje rađa nasilje... Dogovori, ugovori se mogu postići samo pregovorima. I nakon rata - idu pregovori. Onda je bolje da nemamo taj rat. Možemo sad odmah pregovarati. Znamo budžete o kojima možemo razgovarat!" kazala je Branka Sremac, direktorica pravnih poslova u Croatia Airlinesu.

Ukratko i pojednostavljeno - Uprava nudi 10 do 12 milijuna kuna na godinu za povećenje prava. Sindikati, pak, izračunali su u Upravi, traže 50-ak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Croatia Airlines, vi dobro znate, nije kompanija koja može dizati plaće. Mi naprosto ne zarađujemo dovoljno da bi si povećavali u toj mjeri plaće!" nadodaje Branka Sremac.

Prije odluke o eventualnom nastavku pregovora, sindikalci će pričekati odluku Vrhovnog suda. A argument da novca nema - ne prihvaćaju! "Mi smatramo ako oni ne mogu omogućiti ta sredstva koja će nam jamčiti neka povećanja prava u Kolektivnom ugovoru da trebaju promijeniti način poslovanja ili da trebaju prepustiti nekom drugom da upravlja firmom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nastavi ovako, upozoravaju, niti će biti ljudi da servisiraju avione, niti pilota da njima upravljaju.

Idemo sada uživo do zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman. Tamo je Josip Antolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava tvrdi da radnicima ne može platiti dodatne beneficije. Kako uopće financijski stoji Croatia Airlines?

Situacija nije baš sjajna, no ako se pita upravu, nije ni sve tako crno. Nedavno su objavljeni podaci koji kažu da je minus u prvih šest mjeseci u blagajni CA čak 80 milijuna kuna. No iako to zvuči poprilično loše, nije sve tako grozno jer će Croatia Airlines, kako i svaki put dosad, nadoknaditi taj veliki minus u drugom dijelu godine ako znamo da je u srpnju devet puta jači promet nego, primjerice, u siječnju. Isto tako, raste im broj putnika i broj putnika, no ako pitate sindikate, to je sve puno premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo