Teško rade, a građani ih ne poštuju / Radnici Čistoće otvorili dušu: 'Nema tu sigurnosti, a kamion može udariti dijete, civila, auto...'

Smrt djelatnika Čistoće ponukala je RTL Danas da napravi priču o njihovim uvjetima rada

24.10.2018.
7:00
VOYO logo

U Sesvetskom Kraljevcu u ponedjeljak je smrtno stradao djelatnik Čistoće Zagrebačkog holdinga. Do nesreće je došlo kada je vozač kamiona Čistoće vozio unatrag, te pregazio kolegu koji je na mjestu preminuo. 

Smrt djelatnika Čistoće ponukala nas je da napravimo priču o njihovim uvjetima rada. Kad nam pred automobilom zakrče put, uglavnom se ljutimo jer kud su nam još i oni trebali. No oni, kako tvrde, svaki dan na cesti nose glavu u torbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rade u tri smjene, uvjeti su teški, a građani ih nimalo ne poštuju.

Radnici Čistoće kažu kako ih je smrt kolege ohrabrila da stanu pred kameru. Većina ih je zatražila zaštitu identiteta jer su zabrinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad se nije događalo tako da nam strada toliko kolega", kažu radnici i dodaju kako im je direktorica rekla da "nije znala da nose glavu u torbi svaki dan".

Jer i lani je poginuo djelatnik Čistoće na području Zagreba, i to na sličan način kao i prekjučer - dok je njegov kolega vozio kamion unatrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema tu sto posto sigurnosti kad ste vi od iza na kamionu", govore i naglašavaju da kamion "može udarit dijete, civila, čovjeka, auto ili bilo što drugo". 

Rade po kiši, snijegu i nesnosnim vrućinama u neadekvatnim odijelima. Smeća je kažu sve više, a pritisak sve veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općenito su rasporedi preveliki, ne možete to stići odradit u radno vrijeme, gužava je u gradu...", objašnjavaju, a kada nema tko raditi dodaju im se novi tereni i forsiraju ljudi.

No nije sve greška isključivo holdinga, pravdaju radnici svog poslodavca, često puta im posao otežavaju i građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da se ljudi se zaletavaju, parkiraju tako da djelatnici Čistoće ne mogu proći pa se onda svađaju, a smeće se mora pobrati.

A sve to, kako nam tvrde - samo za šesnaest kuna po satu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan uzrok smrti radnika i dalje nije poznat jer obdukcija još traje. Policijskom istragom utvrđeno je kako vozač nije bio pod utjecajem alkohola, a sva dokumentacija je proslijeđena državnom odvjetništvu. 

Iz Holdinga poručuju kako ne mogu dati službene izjave jer obdukcija još traje. Zatražili smo izjavu voditelja podružnice Čistoće Gorana Bradića da nam kaže hoće li se konačno nešto poraditi na većoj sigurnosti radnika, no nismo dobili odgovor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s djelatnicima Čistoće otkrili smo da postoje kamioni koji su opremljeni sigurnosnim sustavom poput kamera i senzora. Kako kažu, tamo je praktički nemoguće da dođe do ovakve nesreće. No, većina kamiona nema ni sustave zaštite, ni kamere ni senzore. Sve što imaju je njihovo iskustvo i savjete šefova smjene koji im kažu da paze jedni na druge.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo