i to sve u samo 8 mjeseci / Radnici u NSK ulaze za dva tjedna: Gruntovnica se seli, a niče kongresni centar za 400 stranih delegata

U samo osam mjeseci niknut će kongresni centar za delegate koji će doći tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

10.4.2019.
15:00
VOYO logo

Počinju radovi na preuređenju Nacionalne i sveučilišne knjižnice gdje će niknuti novi kongresni centar za 400 stranih delegata koji će doći tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Današnjim potpisom i službeno je otvoreno gradilište.

"Opseg radova se proteže na 7200 kvadrata rasprostranjeno na 4 nivoa", kazao je Ilko Đugum, voditelj građenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao je dobila tvrtka ING-GRAD, a pred sobom imaju ambiciozan projekt. U 253 dana sve kvadrate prekrivene s 24 godine prašine pretvoriti u sjedište Vijeća Europske unije.

"Radovi će koštati nešto malo više od 34 milijuna", kazala je Tatijana Petrić, ravnateljica NSK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je još 2009. Ministarstvo znanosti prvi put platilo milijun kuna projektnu dokumentaciju, trenutno postoji samo betonski natpis - kongresni centar.

"S radovima počinjemo 23. travnja. Trebamo završiti ovu grupu radova precizno 5. prosinca", kazao je Branislav Brizar, predsjednik tvrtke ING-GRAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posao se baca stotinjak ljudi simultano.

"Srce projekta je dvorana za 400 ljudi. Ovdje je utvrđena dvorana za delegacije članica EU na način da će biti 5 dvorana za prevoditelje i  galerija. U kongresnu dvoranu je ulaz sa minus 1, stubištem i liftom se dižemo na razinu mezanin", kazao je Đugum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S južne strane je gruntovnica kojoj je rok za iseljenje desetak dana.

Jedan dio gruntovnice već je u kutijama koje samo čekaju transport na novu lokaciju, a čim oni izađu počinje faza sanacije krova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdili su nam danas da Sky office radi na pripremama novog privremenog doma gruntovnici na pet katova, dijelom u oba tornja. Hrpe spisa još će jednom seliti za dvije godine na Trg pravde, koji se tek mora urediti, ali to je jedna posebna tema. 

Za svo vrijeme trajanja radova knjižnica će biti otvorena za učenje, pa kome ne smeta buka...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za studente će biti posla, doduše besplatno i u ministarstvu vanjskih poslova.

"Studenti su zaduženi za strana izaslanstva uglavnom kada stižu tu, kao što je bio i u drugim državama presjedateljicama. Dakle ništa mi ne izmišljamo, samo nastavljamo što su drugi radili", kazao je Gordan Markotić, Načelnik sektora tajništva hrvatskog presjedanja EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će točno biti s tim grandioznim kongresnim centrom nakon što posluži svrsi  nitko sa sigurnošću ne zn,  ali tvrde da će biti dobro iskorišten.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo