POZNATI PO BIKIJADI / Država nudila poticaje za gradnju bazena: U Radošiću niknule vile, ali ima jedan problem - nemaju vodu

Kada je privatizacija uništila industriju, a uvoz na koljena doveo poljoprivredu, seljacima je politika poručila da se okrenu turizmu

31.12.2018.
17:14
VOYO logo

U Radošiću se već desetljećima živi samo od bikijade do bikijade što nije ni približno dovoljno pa selo umire.

Sve bi to ipak mogao promijeniti turizam pa Renata cijelu svoju obitelj seli u Radošić. Prenamijeniti će, kaže, četiri stare kuće i izgraditi novu, uložiti milijun kuna i napraviti raj za turiste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Zasad smo dali papire u realizaciju, sve je to u izradi, i za novu i za bazen, ali što nam je problem? Problem nam je voda!", kaže Renata.

Ista je priča u cijelom selu gdje ljudi ili već imaju bazen ili ga grade s nadom da će voda doći. Kažu - rekli su nam okrenite se turizmu, radite bazene pa smo ih mi i izgradili, a sada ih moramo puniti cisternama koje nisu nimalo jeftine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 kuna po cisterni u ljetnim mjesecima, kada voda ubrzano isparava, treba platiti i po nekoliko puta mjesečno. Ne bi nam, kažu seljani koji nedjeljom pohode djedovinu,
sve to toliko ni smetalo da političarima nisu puna usta revitalizacije sela.  

 "Zašto ste otišli i zašto bi se vratili? Moji su otišli, a ja bi se rado vratija samo kad bi se nešto poboljšalo. Samo da dođe voda!", kaže Jakov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Problemi su voda i struja. Vode uopće nema, a struja je toliko loša da dva potrošača u kući ne mogu istovremeno raditi", kaže Lukša.

Da nije tako, uvjereni su, vratili bi se i mladi, pa bi apokaliptični prizori brzo postali oličje prosperiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Djeca bi došla, pogotovo ovaj stariji sin. On ima sad 24 godine, sa mnom je dolazio cijeli život na selo. Ovaj najmlađi i nije toliko i njega još baš i ne privlači, ali kad krenemo ja i ovi stariji, doći će i on", kaže Ivan.

A došli bi sigurno i drugi jer je centar Splita udaljen samo pola sata. Renata se ipak nada kako će voda u selo sljedeće godine, kaže, treba nekad imati i vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Stvarno su nam svi obećali i evo ja se stvarno nadam da... Evo ovdje nam je voda, ali ovo je samo fontana, haha, da ne bi mislili da je živa voda", kaže Renata.

Piti moraju i bikovi, ali i turisti pa i jedni i drugi, zajedno sa seljanima, sada čekaju ispunjenje obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike