SKUPA BLAMAŽA DORH-a / Raić Knežević za Direkt: 'Ne mislim da je Todorić pobijedio'. Miljević: 'Državno odvjetništvo se batrga'

Povukli optužnicu protiv Todorića, a onda uhitili tužiteljicu u tom slučaju

16.11.2021.
22:32
VOYO logo

Netko u vrhu Državnog odvjetništva danas bi morao ozbiljno zamisliti zaslužuje li i dalje plaću koju mu daju porezni obveznici. Tužiteljstvo koje vodi  Zlata Hrvoj Šipek i Uskok koji vodi Vanja Marušić u samo nekoliko dana opet su se žestoko osramotili.

Četiri godine od početka istrage, spektakularnog hapšenja menađerske elite i međunarodnog trilera sa izručenjem, Državno odvjetništvo je povuklo optužnicu protiv Ivice Todorića u slučaju Agrokor tešku više od milijardu kuna, a uhitilo je svoju tužiteljicu u tom slučaju, Mirelu Alerić Puklin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je pak poznata iz slučaja Janaf, a sad je uhićena jer se sumnja da je odavala informacije iz istrage među ostalima i Piroški Canjugi koja je također danas uhićena.

Image
PERU IMIDŽ? /

Nižu se blamaže Državnog odvjetništva i USKOK-a: Povukli optužnicu protiv Todorića pa uhitili tužiteljicu i suradnike

Image
PERU IMIDŽ? /

Nižu se blamaže Državnog odvjetništva i USKOK-a: Povukli optužnicu protiv Todorića pa uhitili tužiteljicu i suradnike

U pozadini ove blamaže je još veća blamaža. Naime Visoki kazneni sud i sudac Ivan Turudić nedavno su optužnicu protiv Todorića i drugih vratili na doradu jer se tužiteljstvo koristilo vještačenjem za koje se ne zna tko ga je točno napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH je naime za vještačenje angažirao poljsku tvrtku KPMG i platio joj skoro 9 milijuna kuna. Međutim prema ispostavljenim računima poljski KPMG nije zapravo radio ništa nego je koristio usluge Hrvatskog KPMG-a kojeg je istodobno plaćala izvanredna uprava Agrokora koja je bila u sporu s Todorićem. To bi za svakoga bio sukob interesa vidljiv iz kozmosa, ali iz nekog razloga Državno odvjetništvo iz svog sjedišta u Gajevoj ulici u Zagrebu to nije uspjelo vidjeti pa im je VKS naložio da moraju opravdati takav neobičan angažman vještaka. Ali DORH-u je eto bilo lakše povući optužnicu protiv Todorića nego pred sudom objašnjavati kako su došli baš do tog i takvog vještaka.

Podsjetimo, pola godine nakon Lex Agrokora stigla su prva Agrokor uhićenja iz kojih svi najviše pamte kaputić s leopardovim uzorkom i sluškinju obitelji Canjuga. Da nema nikakvog političkog progona, govorio je tada premijer Plenković, a Ivica Todorić vikao je iz Londona kako ga itekako ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bivša potpredsjednica Vlade, Martina Dalić isticala je kako u Vladi nije postojala neka tajna skupina imena Borg, a nakon godinu dana u Londonu, donesena je odluka da se Todorića izruči. 

Govorio je tada da je malo razočaran, ali i da se nastavlja boriti. Ipak, kada je došao u Hrvatsku, nije spavao u ćeliji. Naime, nastavio je živjeti život u Kulmerovim Dvorima, primao novinare, a ondje se čak održala i presica za film "Koja je ovo država". Istraga DORH-a nikako da se okonča. Stalno su se produljivali rokovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši glavni državni odvjetnik, Dražen Jelenić čitav predmet nazvao je jednim od izuzetnih predmeta našeg kaznenog pravosuđenja. Izuzetno su pak curili detalji slučaja pa smo tako doznali kako su Todorićevi peglali službenu Agrokor karticu, trošili na luksuzna skijanja, obiteljska putovanja u Dubai Dohu na Victoria’s Secret donje rublje i Jimmy Choo cipele. A onda napokon nakon tri godine stigla je najiščekivanija optužnica i to na 83 tisuće stranica.


Istraga je koštala ukupno državno odvjetništvo 12,8 milijuna kuna, a k roz četiri kraka istrage Todorića se između ostalog teretilo da si je iz Agrokora izvukao 923 milijuna kuna. Ali kako je Nacional otkrio velika revizorska kuća koju je DORH zaposlio za vještačenje KPMG Poljska, ustvari nije baš puno radila vještačenje, već su njihovi kolege iz Hrvatske ustvari najviše radili. A kako su radili i za iizvanrednu upravu, otvorilo se pitanje sukoba interesa. Zbog toga je u lipnju ove godine Visoki kazneni sud doveo u pitanje je li to vještačenje uopće zakonito.

I onda danas DORH objavljuje vijest o tome kako se povlači optužnica, a paralelno cijelo jutro policija je pretresala stanove i poslovne prostorije uhićenih. Među njima zvučna imena - bivša tužiteljica koja je pisala optužnicu za Agrokor - Mirela Alerić Puklin. Njezin suprug Goran. A policija je pokucala na vrata i Piruške Canjuge. I to zbog sumnje da joj je bivša tužiteljica odavala informacije iz istrage kako bi se što bolje pripremila za obranu.

"Gledajte, ovdje imate nekoliko potpuno bezvrijednih informacija za koje se tereti da bi bile prenesene Piroški Canjugi, tvrditi da je zbog toga pala optužnica u Agrokoru, da je donesena oslobađajuća odluka u Malom Agrokoru i da DORH ima problema u svim spisima vezano za Agrokor je nešto što je zapravo nevjerojatno", isticao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Gorana Puklina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo tvrdi da je akcija Uskoka pokrenula "da bi se spriječilo otkrivanje činjenica koje pokazuju na nezakonitu spregu između DORH-a, KPMG-a i privremene uprave Agrokora". 

U konačnici, reagirao je i Todorić koji poručuje "korumpiranoj vlasti koja je izdala nacionalne interese RH i otela privatno vlasništvo, Plenkoviću, neće ti proći". 

Za Direkt, novinarka Telegrama koja godinama prati pravosuđe, Ana Raić Knežević govori, "ne ovo ipak nije pobjeda Todorića"

"On je pobjeđivao godinama ranije kada mu se omogućavalo da prikazuje, sumnja se, stanje svog koncerna nepotpuno vjerodostojno. Ne mislim da je pobijedio. Za sada kako stvari stoje postupak ide dalje. Samo ono, što se meni ne sviđa to će se odužiti i tako spora pravda nije prava pravda", rekla je. 


Odvjetnik Miljević kaže da se odmah znalo da je skupo vještačenje sporno.

"Sad smo u toj situaciji da se državno odvjetništvo batrga, očito im je jako neugodno priznat to da su bili upozoravani na moguću nezakonitost ključnog dokaza u postupku i d atome nisu posvetili dovoljnu pažnju", dodaje. 

Na sva pitanja o povlačenju najveće i najskuplje optužnice u hrvatskoj povijesti, o blamaži tužitelja, sutra će na presici odgovarati ravnateljica USKOK-a i glavna državna odvjetnica, a sve će to promatrati i Todorić iz svojih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo