autorska prava / Rakar o Direktivi EU: 'Ovo je jedan od najgorih trenutaka za internet u zadnjih dvadesetak godina'

Internetski aktivist i komunikacijski savjetnik Marko Rakar tvrdi da bi kontroverzna Direktiva upravo mogla značiti kraj interneta kakvog poznajemo

12.9.2018.
22:35
VOYO logo

Europski parlament bio je danas dosta zaposlen - osim discipliniranja Mađarske prihvatili su i prijedlog koji bi mogao zauvijek promijeniti Internet kakav poznajemo. Prošla je kontroverzna Direktiva o autorskim pravima. Najsporniji je članak 11 koji sadrži takozvani porez na linkove - prema kojim bi se primjerice Facebook i Google prisililo da sadržaj otkupe  prije nego ga objave. 

Sporan je i članak 13 koji uvodi filter sadržaja - dakle na internet stranice prebacuje odgovornost za kršenje autorskih prava. Jednostavno rečeno - taj bi članak mogao zabraniti dijeljenje mimova i šala, i ukinuti slobodu interneta kakav je sad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali muzičari i filmaši su zadovoljni, jer bi im odsad trebale biti isplaćivane pravednije naknade. Cijela stvar još nije gotova - direktiva tek treba postati zakon. Mijenja li ova odredba doista internet kakav poznajemo ili ne objasnio je gost RTL Direkta, bloger, internetski aktivist i komunikacijski savjetnik Marko Rakar.

Tvrdi da bi kontroverzna Direktiva upravo mogla značiti kraj interneta kakvog poznajemo. "Tekst legistative je takav da je doista moguće da će se to dogoditi. Očekuje se od izdavača, Facebooka, Instagrama i sličnih, da imaju automatske programe koji provjeravaju prije nego ste nešto objavili da li se u tom tekstu, slici ili videu nalazi materijal koji je zaštićen nečijim pravom", objašnjava Rakar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretan primjer. Prošli tjedan se desilo da je skinut video američkog umjetnika s YouTubea jer je Sony Entertaiment prijavio pravo na skladbu koju je on odsvirao i snimio na kameri i objavio. Problem je što je odsvirao Bachovu skladbu. Umro je prije 300 godina, njegova djela su u javnoj domeni. Sony nema pravo na Bachove skladbe.

Drugi primjer. Odete na utakmicu, snimite neki zanimljiv trenutak, takav video se neće moći objaviti jer prava nad sportskom utakmicom ima Hrvatski nogometni savez i on je jedini ovlašten prodati prava na snimku", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematičan je porez na linkove, a Rakar objašnjava što on znači. "Ako RTL objavi nešto na Facebooku, onda Facebook mora platiti RTL-u što sam gore stavio link. Ili RTL može zabraniti Facebooku da dijeli RTL-ove linkove jer ne želite da korisnici kritizraju ono što je bilo rečeno na RTL-u", objašnjava te dodaje da je objavljivanje linkova kao linkova dopušteno.

"Više od dvije uzastopne riječi iz teksta nije dopušteno stavljati bez da se regulira porez na linkove. Možete reći da linkove predajete slobodno, reći bilo koji iznos koliko će to koštati da netko stavi na stranu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako ova odluka stvara velike promjene za korisnike i internet u cijelini. "Bit će negativnih promjena za one koji stvaraju sadržaj i što ćemo mi kao EU i dalje zaostajati za Amerikom i Azijom u daljnjem razvoju interneta. Ovo je jedan od najgorih trenutaka za internet u zadnjih dvadesetak godina", kazao je Rakar. 

Objašnjava i hoće li se nakon ovoga moći dogoditi fenomen poput Pharellovog Happya. "Više nikad nećemo vidjeti ni jedan takav spot jer će video kada ga uplodate biti skinut prije nego ga itko vidi jer u pozadini koristite melodiju koja je zaštićena", kazao je Rakar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo