O migrantskom valu / Ranko Ostojić: 'Sličan scenarij bio je i 2015. Postoji rizik da Hrvatska bude u ozbiljnom problemu'

Hoće li ova kriza eskalirati u onu kojoj smo svjedočili 2015. godine sada uvelike ovisi o odgovoru Europske unije

1.3.2020.
18:39
VOYO logo

Obistinile su se prijetnje turskog predsjednika. Recep Tayyip Erdoğan otvorio je granice migrantima pri čemu je na tursko-grčkoj granici, gdje su ih stigle tisuće, nastalo opsadno stanje. 

Stampedo na turskoj granici s Grčkom. Migranti probijaju ograde, Grčka odgovara otporom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo teroristi. Bacaju na nas suzavce", rekao je jedan od migranata.

Otvaranjem granica migrantima prema Europi turski predsjednik Erdogan koristi ih kao sredstvo pritiska na međunarodnu zajednicu nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib ubijeni turski vojnici. Grčka vlada optužuje Tursku za aktivno usmjeravanje migranata i na ilegalne ulaske odgovara uhićenjima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tisuće migranata probijaju granice Europske unije, grčka policija napada ih suzavcem!

Image

Tisuće migranata probijaju granice Europske unije, grčka policija napada ih suzavcem!

"Oni koji su ušli u grčki teritorij uhićeni su. Prema mom mišljenju, radi se o ilegalnim ulascima u zemlju. Naše su granice dobro čuvane, ljudi su ovdje, snage su pojačane. Činimo sve što je potebno za zaštitu naših granica", rekao je grčki ministar obrane, Nikolaos Panagiotopoulos.

Grčka tvrdi da je do sad uspjela spriječiti ulazak više od 9000 ljudi. Ipak, stotine migranata probilo je kopnenu i morsku granicu Grčke, neki su već na Lezbosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potrazi za boljim sutra, migranti su izloženi nehumanim uvjetima. Gladni su i dehidrirani.

"Europa još od 2015. nije napravila iskorak"

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu tvrdi da je granicu probilo već više od 76 tisuća ljudi, tvrdnja koja još nema dokaza. Sve se događa u vrijeme hrvatskog predsjedanja vijećem Europske unije, a glavni europski dužnosnik za migrantsko pitanje Margaritis Schinas zatražio je od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa još od 2015. godine nije napravila iskorak u zajedničkoj obrambenoj sigurnosnoj politici, a to znači da ima plan i način kako postupati u situaciji novog migrantskog vala. 

Iskustvo govori da je sličan scenarij bio 2015. godine, brojke nisu u početku bile velike ali ovdje se radi o prilljevu velikog broja migranata koji neće uspjeti bit zaustavljeni na vanjskim granicama EU u ovome trenuku i sigurno da ćemo biti u riziku ponovno da Hrvatska bude u ozbiljnom problemu", rekao je Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li ova kriza eskalirati u onu kojoj smo svjedočili 2015. godine sada uvelike ovisi o odgovoru Europske unije. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo