ponovno padale teške riječi / Rasplet drame u Saboru: Nije prihvaćen Mostov prijedlog o ukidanju obvezne članarine HGK-u! 'Ne možete biti i pošten i hreben'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor većinom je glasova usvojio izmjene Zakona o obnovi

5.2.2021.
11:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, većinom glasova donio je izmjene Zakona o obnovi potresom pogođenih područja dok je vladajuća većina odbacila Mostov prijedlog za ukidanjem članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). 

Zaključkom klubova HDZ-a, HNS-a, HSLS-a i Reformista, SDSS-a i nacionalnih manjina zadužena je Vlada da najkasnije do 15. srpnja izradi prijedlog reforme HGK u cilju daljnjeg rasterećenja hrvatskih gospodarstvenika. Za zaključak glasovalo je 76 zastupnika, 61 je bio protiv i tri suzdržana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:10h - Glasanje o neprihvaćanju prijedloga Mostovog zakona za izmjenu Zakona o HGK: Prijedlog je prihvaćen sa 76 glasova za, 61 protiv i četiri suzdržana. Zastupnici su tako odbili ukidanje obvezne članarine HGK. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:56h - Nakon što je krenulo glasanje o HGK-u, predsjednik Sabora Jandroković je podijelio nekoliko opomena smatrajući da su oporbenjaci povrijedili saborski Poslovnik. Opomenu je dobio i Dario Hrebak iz vladajuće većine. 

SDP-ov Arsen Bauk poručio je Hrebaku: "Ne možete biti i pošten i hreben" nakon čega je dobio pljesak oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lijepo je vidjeti požrtvovno primanje metka od strane gospodina Hrebaka za premijera Plenkovića. Štitite kriminal koji je gori nego u vrijeme Nadana Vidoševića'', rekao je MOST-ov Božo Petrov

Već sada mogu reći da smo duboko razočarani što je na dnevnom redu još jedno bacanje pijeska u oči hrvatskim građanima, odnosno poduzetnicima. ''Pod krinkom liberalizma se bore da nešto bude obavezno. Cijedite gospodarstvenike i uskoro ćete iscijediti zadnju kap'', rekao je HSS-ov Krešo Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:46h - Glasanje o izvješću Vlade o radu nacionalnog Stožera civilne zaštite. Izvješće je prošlo sa 77 glasova Za. Jedan glas je bio suzdržan, a jedan protiv.

12:43h - Glasanje o Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030: Strategija je donesena: 77 glasova bilo je ZA, dva glasa su suzdržana, a 59 ih je bilo protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:33h - sa 113 glasova ZA, donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgradao oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i zagrebačke županije. 25 ih je bilo suzdržanih, a dvoje zastupnika bilo je protiv.

12:15h - sa 141 glasom ZA jednoglasno je donesena odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:10h - Sabor je izglasao za zamjenu preminulog Miroslava Tuđmana. Njega će zamijeniti Tomislav Okroš, koji je odmah prisegnuo.

Oporba srušila kvorum 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prošlog petka nije se glasalo ni o Mostovom prijedlogu ukidanja obavezne članarine u HGK, iza kojeg je stala većina oprobenjaka, nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković povukao točku s dnevnoga reda, a oporba je potom srušila kvorum.

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon manevra oporbe, ali i pritisaka koalicijskih partnera, prije svega HSLS-a, kako se vladajuća većina dogovorila da se ide u reformu sustava HGK. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obavezno ili dobrovoljno? /

Sabor glasuje o članarini u HGK: Pitali smo i vas što mislite, evo rezultata

"Dogovorili smo da će parlamentarna većina zatražiti da se usvoji zaključak kojim će se zadužiti Vladu, odnosno Ministarstvo gospodarstva da u roku od 6 mjeseci predloži Saboru reformu sustava HGK, sukladno analizi i razgovorima. To je ono što je najbitnije, svi su se suglasili oko toga", rekao je Plenković. 

Saborski zastupnik Dario Hrebak (HSLS) obio je danas odgovoriti hoće li prestati podržavati Vladu ako zakon ne bude u Saboru do 15.7, no da političke posljedice postoje i da neće biti fikus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo