Banija ili Banovina? / Raspudić za RTL: 'Mislim da je u javnost bačena kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven'

Smatra kako je rasprava oko Banije i Banovine taktika vladajućih da se ne govori o njihovim propustima

13.1.2021.
19:06
VOYO logo

Gost RTL-a Danas je saborski zastupnik Nino Raspudić, član stranke Most, koji komentira aktualnu situaciju u Hrvatskoj.

Raspudić inače predaje i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pa je dao mišljenje o polemici Banija-Banovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji kolege kroatisti su bili jasni: u hrvatskom standardnom jeziku ispravno je reći i jedno i drugo, a u srpskom samo Banija. E sad tu ulazi i sciolingvistika koja kaže da je do negdje 30-ih godina 20. stoljeća prevladavao oblik Banovina, a da je onda u vrijeme koje se politički veže za sprsku dominaciju prevladavalo Banija, nakon 90. opet Banovina. Ali ono što mislim da je tu važno reći je da smatram da se radi o jednom spinu vladajućih, sa tog famoznog partijskog sastanka je iscurilo samo ono što su oni željeli da iscuri. Mislim da je u javnost bačena kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven, da ne bi govorili o golemim problemima na području Banovine i propustima vladajućih", poručio je Raspudić.

Image
velika šteta /

Vlada pripremila paket mjera za pomoć gospodarstvu, s Banovine poručuju: 'Moraju se ubrzati procedure!'

Image
velika šteta /

Vlada pripremila paket mjera za pomoć gospodarstvu, s Banovine poručuju: 'Moraju se ubrzati procedure!'

Most podržava osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku je nama najvažnije donijeti pomoć donošenju najkvalitetnijeg rješenja za obnovu, ne samo za Banovinu nego i Zagreb, koji vidimo deset mjeseci stoji na mjestu. Ovo je jedna sporedna stvar, ali važna prije svega da vrati povjerenje ljudima koji će se sutra vraćati u obnovljene kuće da mogu biti sigurni da im se neće dogoditii ono što se dogodilo dijelu njih u ovom potresu. Istražno povjerenosto nije lov na vještice i smatram da nakon što je Hrvatska pretrpjela strašnu agresiju da je osiromašena prvih posljeratnih godina napravila veličanstven posao u obnovi, radi se o 150.000 kuća", izjavio je Raspudić i dodao:

"Imamo jasne argumente zašto je potrebno povjerenstvo, a vladajući ako su spremni pretrpjeti takvu političku štetu i poslati jako lošu poruku hrvatskim građanima, a to je da imaju nešto protiv istraživanja očitog kriminala kod dijela obnovljenih kuća, onda i dalje preuzimaju moralnu i političku odgovornost za prikrivanje tih stvari".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je na rasporedu i cijepljenje saborskih zastupnika,a li doza je malo.

"Iskreno moram reći da nigdje u Europi nisam vidio sličan primjer. Vidio sam primjere da par najistaknutijih ljudi, premijer, predsjednik, pa i papa nekome potrebnijem uzima cjepivo da pošalje širu poruku. Međutim, ovo da se cijepi preko 100 ljudi ispred prioriteta mi je neumjesno", rekao je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike